GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manjak klaonica veliki problem za proizvođaće mesa

Manjak klaonica veliki problem za proizvođaće mesa
KLAONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 10:36
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - S afričkom svinjskom kugom na vidjelo su izašle mnogi problemi domaćeg svinjogojstva: od ilegalne trgovine, biosigurnosnih mjera na farmama pa do manjka klaoničkih kapaciteta. Upravo je taj posljednji, uoči udarnog dijela sezone svinjokolja, postao gorući problem proizvođača i prerađivača svinjskog mesa.

Tek što je otvorila vrata, mala klaonica u Davoru već je zatrpana narudžbama.

- Sezona svinjokolja se zahuktava. Dosadašnji naši klijenti su svinjogojci koji se tom proizvodnjom ozbiljnije bave te lokalni prerađivači svinjskog mesa, objasnio je Filip Gelemanović, suvlasnik poljoprivredne tvrtke iz Davora.

- Među ljudima, uzgajivačima vlada panika pa ono što su ranije naručivali za dugu polovinu 11. mjeseca sada su prebacili, nadovezao se drugi suvlasnik, Dino Gelemanović.

Jer i ako nisu u zoni ograničenja, strahuju od afričke svinjske kuge koja hara na istoku Hrvatske.

- Jednostavno se boje jer svaki čas može se zona proširiti. I što onda, zapitala se Slavica Baboselac, tehnologinja u mesnoj industriji iz Donje Bebrine

Klanje svinja u ovlaštenim klaonicama u Brodsko-posavskoj županiji sufinanciraju 22 godine. Suzbili su tako širenje trihineloze. No afrička je kuga klaoničarima stvorila dodatan pritisak.

- Mi smo objekt koji je dobio odobrenje da bi mogao raditi klanje svinja za termičku obradu sa područja zaraženih, pojasnila je Baboselac.

- Klaoničara je manje, nažalost to je tako. Kod nas imamo dva, odnosno tri gospodarska subjekta, dodao je Danijel Marušić, brodsko-posavski župan.

Pokrivaju i područje susjedne Požeško-slavonske županije, gdje nema nijednog.

- Mi nismo u mogućnosti sve to odraditi. Ja bih to ovako rekla. Imate jednog jahača i sad on odjednom treba jahat pet konja. Je li to moguće, ponovno se zapitala Baboselac.

Zbog afričke svinjske kuge, i drugi problemi domaćeg svinjogojstva izbili su na površinu. Biosigurnosne mjere na farmama užurbano se pojačavaju.

- Evo završavamo ovaj mjesec, vjerujemo da ćemo uspjeti sve riješiti. Tko je popravio biosigurnosne uvjete, dobit će kategoriju tri, otkrio je Krešimir Kučenić iz Veterinarske stanice u Novoj Gradiški.

Tagovi: meso, klaonice, svinje, svinjetina
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE