GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: Rezultati pretvorili Krku u dobitnicu tjedna

Ljubljanska borza: Rezultati pretvorili Krku u dobitnicu tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2024 / 09:03
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tijekom ovog tjedna na Ljubljanskoj burzi sklopljeno je za 10,4 milijuna eura poslova.

Cijene najvažnijih dionica na Ljubljanskoj burzi uglavnom su porasle, indeks SBI TOP posebno je skočio krajem tjedna te je danas završio na 1447,43 boda, što je 40,32 boda odn. 2,87 posto više nego prošli petak.

Od kraja prošle godine SBI TOP je ojačao više od 15 posto.

Najviše je na tjednoj razini porasla tjedna cijena dionice Krke, koja je objavila nerevidirane prošlogodišnje rezultate. Oni su pokazali da je grupa Krka lani ostvarila 313,7 milijuna eura čiste dobiti, što je 2,6 milijuna eura više od prvotnih siječanjskih procjena. Tečaj Krke na kraju današnjeg dana iznosio je 129 eura, što je 4,88 posto više nego prije tjedan dana. Dionice Krke pridonijele su 4,82 milijuna eura tjednom prometu.

Dionice NLB-a, koje su dodale 2,30 milijuna eura tjednoj bilanci, porasle su za 3,9 posto na 106,5 eura, dok su dionice Zavarovalnice Triglav porasle za 3,87 posto na 34,9 eura.

Poskupjele su i dionice Cinkarne Celje, Telekoma Slovenije i Petrola. Dionice Cinkarne Celje poskupjele su za 2,96 posto na 20,9 eura, a dionice Telekoma Slovenije za 2,19 posto na 70 eura.

Dionice Petrola, koji je u petak objavio poslovne rezultate za prošlu godinu, ojačale su na tjednoj razini 0,74 posto, a tečaj je bio 27,4 eura. Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 milijuna eura. Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata. Kako objašnjavaju u Petrolu, na poslovni rezultat utjecale su i više cijene materijala te viši troškovi rada.

Cijena dionice Društva za reosiguranje Sava nije se mijenjala na tjednoj razini i ostala je na 30,9 eura, iako su u prvoj polovici tjedna dionice nešto pale.

Kao jedine u prvoj kotaciji, dionice Luke Koper pale su na tjednoj razini, za 1,13 posto na 35 eura.

Dionice Equinoxa, kojima se trguje u standardnoj kotaciji, a njihova se vrijednost uzima u obzir u izračunu indeksa SBI TOP, ovaj su tjedan poskupile 3,85 posto na 54 eura.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE