GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Litij se polako podiže s dna

Litij se polako podiže s dna
NAJGORE JE PROŠLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kratke oklade vrijedne milijarde protiv nekih od najvećih svjetskih proizvođača litija ugrožene su jer višak opskrbe pokazuje znakove smanjenja.

UBS Group AG i Goldman Sachs Group Inc. smanjili su svoje procjene ponude za 2024. za 33%, odnosno 26%, dok je Morgan Stanley upozorio na rastući rizik od nižih zaliha u Kini. Revizije su uslijedile nakon pada cijena litija prošle godine jer je ponuda bila ispred potražnje, a neki su proizvođači smanjili proizvodnju.

Sada, cijene ključnog materijala koji se koristi za pogon električnih vozila pokazuju znakove oživljavanja nakon što je prošlogodišnja neuspjeh dovela do skoka dionica i privukla kratke prodavače. Oklade protiv vrhunskog proizvođača Albemarle Corp. i australskog rudara Pilbara Minerals Ltd. čine više od petine njihovih nepodmirenih dionica, ili ekvivalent od oko 5 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

"Dvoznamenkasti kapacitet već je uklonjen s tržišta litija i to je obično znak da je cijena robe na dnu", rekao je Jun Bei Liu, upravitelj hedge fonda u Tribeca Investment Partners u Sydneyu, koji ima dugu poziciju u Pilbara. Skratiti kupnju tvrtke "vrlo je opasno" s obzirom na signale podrške cijeni metala.

Pilbara Minerals priopćila je u četvrtak da je prihvatila ponudu za teret koncentrata litij spodumena prije zakazane digitalne dražbe. Time se popunjava knjiga prodaje tvrtke do prosinca, rekla je tvrtka u izjavi za burzu. Ugovor je "rani znak poboljšanja cijene nakon nedavnog pada robe", napisao je analitičar Bloomberg Intelligencea Mohsen Crofts u bilješci.

Neki lovci na niže cijene možda su već uhvaćeni u mrežu nakon što su dva proizvođača porasla za oko 20% u veljači. Solactive Global Lithium Index, koji prati uspješnost 40 najvećih i najlikvidnijih kompanija povezanih s litijem, skočio je 10% u istom razdoblju, što je ogromna promjena nakon pada od gotovo 20% u siječnju.

Tagovi: LITIJ, GOLDMAN, UBS, Albemarle
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE