GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kripto scena priprema se za konačni ulazak u mainstream

Kripto scena priprema se za konačni ulazak u mainstream
ETF-ovi
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 18:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kripto svijet se kladi da je došao njegov mainstream trenutak. Ta oklada ovisi o blagoslovu glavnog policajca Wall Streeta.

Očekuje se da Komisija za vrijednosne papire i burzu u nadolazećim danima donese odluku o tome hoće li 14 različitih upravitelja novcem moći pokrenuti vlastite promptne fondove kojima se trguje na burzi bitcoina.

Ti bi ETF-ovi omogućili svakodnevnim ulagačima da se izlože bitcoinu (BTC-USD) bez potrebe da ga posjeduju, trgujući njime kao dionicom.

Odobrenja bi također mogla proširiti široko prihvaćanje najveće svjetske kriptovalute, čineći bitcoin potencijalnom glavnom robom u 401(k)s, IRA-ama i mirovinskim planovima koje koriste obični ljudi, piše Yahoo! Finance.

Među kandidatima su neka od najvećih imena na Wall Streetu, od BlackRocka (BLK) do Franklina Templetona (BEN), kao i niz tvrtki poznatijih u kripto svijetu.

JPMorgan Chase (JPM) i Goldman Sachs (GS) su među divovskim bankama koje su ponudile pomoć nekim od ovih upravitelja novcem u stvaranju i otkupu udjela u njihovim novim fondovima.

BlackRock, najveći svjetski upravitelj novcem, jedan je od podnositelja zahtjeva koji traže odobrenje SEC-a za pokretanje spot bitcoin ETF-a. (Fatih Aktas/Agencija Anadolu putem Getty Images) (Anadolu putem Getty Images)
Izazov pred industrijom je taj što je SEC u prošlosti odbijao takve zahtjeve, tvrdeći da su proizvodi osjetljivi na tržišnu manipulaciju. Regulator je također najistaknutiji protivnik industrije, podigavši brojne tužbe i ovršne radnje protiv ključnih igrača.

Oni u kripto svijetu kažu da postoje znakovi da SEC ovaj put neće stajati na putu i da će dati zeleno svjetlo za svih 14 kandidata odjednom.

Takav optimizam pomogao je bitcoinu da poraste za 164% u 2023. i na početku 2024. popevši se iznad 45.000 dolara, što je njegova najviša razina u gotovo dvije godine.

Također pomaže ulagačima da odustanu od sjećanja na 2022., kada su neka od najvećih imena u industriji izbrisana s padom vrijednosti digitalne imovine.

"Bitcoin ETF-ovi bit će službeni čavao u lijes te prethodne kripto zime", rekao je Laurence Latimer, izvršni direktor i suosnivač kripto tvrtke Dinara, za Yahoo Finance.

Brojni podnositelji zahtjeva — uključujući Bitwise, Hashdex i VanEck — već su objavili teaser video oglase prije onoga što očekuju da će biti njihovo potencijalno lansiranje.

"Bitcoinovo vrijeme je stiglo", glasi slogan Hashdex spota.

Ali kao znak toga koliko ovisi o tim odobrenjima, bitcoin je pao gotovo 10% ranije ovog tjedna nakon što je jedan industrijski analitičar iznio suprotno stajalište o tome što SEC može učiniti.

Markus Thielen, voditelj istraživanja u kripto investicijskoj tvrtki Matrixport, rekao je u bilješci od utorka da će SEC odbiti sve ETF prijave ovog mjeseca i da proizvodi neće dobiti zeleno svjetlo do najmanje drugog kvartala. Ako se to dogodi, cijene bitcoina mogle bi pasti za 20%, navodi se u bilješci.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, etf, sec, gensler, blackrock
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE