GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kongres hotelijera: Radna snaga najveći izazov

Kongres hotelijera: Radna snaga najveći izazov
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ključni izazov za hrvatsku hotelsku industriju je radna snaga, zbog čijeg je nedostatka ove godine za turizam izdano 42 tisuće radnih dozvola strancima ili oko 10 tisuća više nego lani, a trebat će ih i dalje iako potencijala još ima na domaćem tržištu rada, poručio je s kongresa hotelijera u Zagrebu direktor HUT-a Veljko Ostojić.

- U vrlo složenoj i zahtjevnoj situaciji s raznim velikim izazovima hotelijeri i cijeli turizam su uspješno odradili ovu godinu, u suradnji s javnim sektorom i optimistični smo za dalje. Važan je i financijski učinak, investicije te pitanja pomorskog dobra i turističkog zemljišta, za što nas još čekaju razgovori s nadležnim ministarstvima, kao i oko radnih dozvola. Očekujemo pomake oko toga, a kako god tko misli da to ide sporio, treba biti realan i shvatiti da nije uvijek moguće dozvole brzo izdati, kazao je Ostojić.

Na 25. kongresu hotelijera, kojeg su organizirali Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Hrvatska udruga turizam (HUT), Ostojić koji je i predsjednik UPUHH-a, ali i predsjednik uprave najveće hotelske grupacije Valamar Riviera Željko Kukurin istaknuli su i da hotelijeri snažno podržavaju novi zakon o turizmu, očekujući da riješi mnoge dileme i probleme i na lokalnoj i nacionalnoj razini, prije svega lošu strukturu smještaja u turizmu, za koju se reklo da je najgora na Mediteranu.

- Nije održivo da u hotelima imamo mali udjel kreveta u odnosu na njihov ukupan broj i taj problem uz visoku sezonalnost, što se i povećava, narušava relativno dobru početnu poziciju Hrvatske za razvoj održivog turizma. Nije dovoljno ni što se zadnjih godina dosta povećala kvaliteta i broj hotela s četiri i pet zvjezdica, jer se broj kreveta u privatnom i posebice nekomercijalnom smještaju toliko uvećao da su daleko po udjelu iznad hotela, a daleko ispod po duljini sezone, kvaliteti i investicijama. Uz to, još nismo obnovili sve kapacitete iz bivše države i to je isto problem i sa svime time se trebamo ozbiljnije baviti, naglasio je Kukurin.

Ocijenio je i da je narod u Hrvatskoj "vrlo kreativan" kada oglašava prodaju ili najam zemljišta i nekretnina "navodno pogodnih za turizam", što znači i da se zakoni baš ne poštuju, a važno je poštivati i lokalno stanovništvo i zajednice da imaju koristi, a ne probleme zbog turizma.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac čestitala je svima u turizmu na dobroj godini, kao i 30 godina postojanja udruge UPUHH, ali i na investicijama koje su ove godine u turizmu dosegnule više od 400 milijuna eura, od kojih je nastalo 14 hotela, tri kampa i nekoliko objekata u turističkim naseljima.

- Investicije se u turizmu nastavljaju, a uskoro očekujemo i prve ugovore za privatni sektor iz programa NPOO-a, u čemu je HAMAG imao važnu ulogu, i u čemu ćemo uvijek najprije podržati održive projekte. Uz to, za održivost i napredak važni su edukacija, znanje i ljudski resursi, kao i novi strateško-zakonski okvir tj. reforma sektora koja predviđa kvalitetnije upravljanje turizmom na svim razinama, poručila je ministrica.

Slično razmišlja i predsjednik HOTREC-a (Europskog udruženja hotela, restorana i barova) Alexandros Vasilikos, dodajući da u turizmu svi trebaju biti spremni i na brze promjene koje donosi digitalizacija, iako kaže i da su hotelijeri ti koji teže prihvaćaju promjene , ali se moraju prilagođavati jer nove generacije traže i nove načine i putovanja i boravka.

O glavnoj temi kongresa "Održivost i edukacija" uz ostale direktorica Zagreb City hotelsa-Hilton hotels Zagreb Josipa Jutt Ferlan upozorila je pak da se u turizmu nedovoljno kvalitetno komunicira prema mladima o poslovima u tom sektoru u Hrvatskoj, pa onda oni koji završe te škole radije odlaze raditi u Irsku ili Austriju nego npr. u Dubrovnik.

- Teško da ćemo tako brzo imati robote-sobarice ili sl. u hotelima, gdje će gosti uvijek htjeti pričati sa živim ljudima, pa čak i današnji mladi koji koriste tehnologije poput umjetne inteligencije da im kaže gdje npr. da večeraju. Trebamo bolje animirati mlade za rad u turizmu, da su to zabavni poslovi, a ne kao prije samo usluga, pa tako ni konobar nije što je nekada bio i plaće su bolje. Tu bi pomogao strateški zaokret u obrazovnom sustavu i veći angažman same struke, smatra Jutt Ferlan.

O prvim dobrim najavama za iduću godinu na kongresu je govorio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasivši da se Hrvatska ove godine po fizičkim rezultatima, dolascima i noćenjima, 'poravnala' s rekordnom 2019. te da će financijski biti i bolja.

- Očekujemo da će se na potražnju putovanja u 2024. odraziti nastavak ekonomskih previranja na našim tržištima, ali i klimatske promjene oko čega se i svjetski turizam priprema jer bi se potražnja mogla više preusmjeriti izvan vrućeg ljeta na pred i posezonu, što je nama i cilj da više promoviramo u kampanjama koje slijede. To je i dobro za održivost, iznio je Staničić.

Naveo je i da je ove godine do 20. studenoga u Hrvatskoj boravilo 20,1 milijun turista, ostvarivši 106,5 milijuna noćenja, što je devet posto više odnosno jednako kao 2019. godine.

Tagovi: hotelijeri, turizam, veljko ostojić, radna snaga, stranci
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE