GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko vrijedi tržište kriptovaluta u BiH?

Koliko vrijedi tržište kriptovaluta u BiH?
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 09:06
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO- Vlasništvo investitora u BiH u kriptovalutama broji se u stotinama miliona maraka ili da kažemo da toliko vrijedi kompletno tržište. To je sigurno, a neću isključiti ni veće brojke - kaže sugovornik koji i sam investira u virtualni novac, a koji je dobro upoznat i s brojkama u kriptomjenjačnicama koje u ovoj zemlji godišnje prometuju desetke miliona maraka.

Promet i nije neka tajna s obzirom na to da je najveća kriptomjenjačnica u zemlji BCX svoje brojke objavila kako bi sve bilo transparentno, a gdje su tek oni što investiraju na berzama izvan BiH!

A da bismo više doznali o situaciji s kriptovalutama u BiH, kontaktirali smo Davora Škobića, kolumnista portala bajtbox.com, koji u uvodu ističe da smo pojavom bitcoina prije petnaestak godina zakoračili u novi sistem razmjene dobara i dobili novu vrstu imovine nazvanu digitalna imovina. Što se tiče uređenja tržišta u BiH, većina zakona o ekonomiji i finansijskoj politici donosi se na nivou entiteta. U Federaciji kriptovalute nisu zakonski regulirane, dok u RS-u postoji zakon koji regulira ovu oblast te su one definirane kao virtualne valute.

- Definicija virtualne valute je “digitalni zapis vrijednosti koji nije emitirala i za čiju vrijednost ne jamči centralna banka ni drugo tijelo javnog sektora, koja nije nužno vezana uz zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je fizičke i pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene i može se kupovati, prodavati, razmjenjivati, prenositi i čuvati elektronskim putem.”

Samom definicijom kriptovalute na teritoriju RS-a za kriptovalute vrijede svi propisi kao i za sve ostale vrijednosne papire. Može se reći da je ovaj zakon u RS-u nastao i kao potreba regulacije igrača koji su se pojavili na tržištu virtualnih valuta (kriptovaluta), koje možemo smatrati pionirima ove vrste poslovanja u BiH - ističe Škobić.

Jedna od prvih je burza BCX koja se predstavlja kao “prva platforma u BiH za kupnju, prodaju, razmjenu, trgovanje, pohranu i upravljanje vašom digitalnom imovinom”. Usluge koje pruža ova platforma su: mjenjačnica, burza, lova – online payment aplikacija, štednja i ETH2.0 štednja. Zanimljivo je i da je tvrtka Virtual planeta pokrenula online platformu shitcoins.club koja omogućuje razmjenu gotovine za kriptovalute i obrnuto, a ima šest bankomata u BiH. Također, Škobić navodi i ne baš blagonaklon pogled tradicionalnih banaka prema kriptovalutama, a navodno su i neke domaće banke blokirale uplate na strane berze, o čemu ne žele davati detaljne informacije. Također, biznis s kriptovalutama odvija se i putem oglasnika.

- Trgovina kriptovalutama u našoj državi vodi se i neformalnim kanalima, odnosno tradicionalnom razmjenom dobara (digitalno dobro za fizičko dobro) ili mijenjanjem digitalnih dobara na popularnoj domaćoj platformi za kupoprodaju www.olx.ba. Mnogi prodavači označavaju svoje artikle tako da, osim tradicionalnih valuta, prihvaćaju i kriptovalute, a i razmjena kriptovaluta oglašava se na ovoj platformi u posebnoj sekciji oglasa - ističe Škobić.

Mladi stručnjak na kraju zaključuje kako se u jednom dijelu države kriptovalute nastoji prihvatiti i regulirati, da privatne tvrtke orijentirane digitalnom poslovanju iste nastoje prihvatiti u svoje poslovanje, dok tradicionalne banke još nisu načisto s ovom vrstom dobra.
- Svakako se može reći da je tržište u BiH zanimljivo te da svi entuzijasti u području ekonomije, financija i kriptovaluta nestrpljivo čekaju vidjeti što će se događati u idućem razdoblju. Digitalna imovina je mlad oblik sredstva koji predstavlja određenu imovinu i ima neku vrijednost te je trgovanje na ovakvim tržištima visokorizično iz aspekta zaštite potrošača i klijenta. Ti propisi tek stupaju na snagu u razvijenijim zemljama, a u Bosni i Hercegovini nema naznaka da će se takvo što skoro dogoditi. Ako odlučite stupiti u svijet kriptovaluta, kvalitetno se informirajte i educirajte, a sve postupke koje tamo činite vaša su vlastita odgovornost te ćete uživati u svim njihovim blagodatima koje nude, ali i određenim nepovoljnim okolnostima ako budete žrtva vlastitog neznanja ili kriptoprijevare koje nisu rijetke u ovom svijetu slabe regulacije - završio je sugovornik. U svijetu u kojem se stvari odvijaju nevjerojatnom brzinom, te je geopolitička situacija dovedena do usijanja, bit će zanimljivo pratiti što će se događati s kriptovalutama, a definitivno svašta možemo očekivati.

Tagovi: kriptovalute, bitcoin, ethereum, dogecoin, Tesla
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina
SENDVIČ
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina

ZAGREB - Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE