GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko vrijedi tržište kriptovaluta u BiH?

Koliko vrijedi tržište kriptovaluta u BiH?
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 09:06
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO- Vlasništvo investitora u BiH u kriptovalutama broji se u stotinama miliona maraka ili da kažemo da toliko vrijedi kompletno tržište. To je sigurno, a neću isključiti ni veće brojke - kaže sugovornik koji i sam investira u virtualni novac, a koji je dobro upoznat i s brojkama u kriptomjenjačnicama koje u ovoj zemlji godišnje prometuju desetke miliona maraka.

Promet i nije neka tajna s obzirom na to da je najveća kriptomjenjačnica u zemlji BCX svoje brojke objavila kako bi sve bilo transparentno, a gdje su tek oni što investiraju na berzama izvan BiH!

A da bismo više doznali o situaciji s kriptovalutama u BiH, kontaktirali smo Davora Škobića, kolumnista portala bajtbox.com, koji u uvodu ističe da smo pojavom bitcoina prije petnaestak godina zakoračili u novi sistem razmjene dobara i dobili novu vrstu imovine nazvanu digitalna imovina. Što se tiče uređenja tržišta u BiH, većina zakona o ekonomiji i finansijskoj politici donosi se na nivou entiteta. U Federaciji kriptovalute nisu zakonski regulirane, dok u RS-u postoji zakon koji regulira ovu oblast te su one definirane kao virtualne valute.

- Definicija virtualne valute je “digitalni zapis vrijednosti koji nije emitirala i za čiju vrijednost ne jamči centralna banka ni drugo tijelo javnog sektora, koja nije nužno vezana uz zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je fizičke i pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene i može se kupovati, prodavati, razmjenjivati, prenositi i čuvati elektronskim putem.”

Samom definicijom kriptovalute na teritoriju RS-a za kriptovalute vrijede svi propisi kao i za sve ostale vrijednosne papire. Može se reći da je ovaj zakon u RS-u nastao i kao potreba regulacije igrača koji su se pojavili na tržištu virtualnih valuta (kriptovaluta), koje možemo smatrati pionirima ove vrste poslovanja u BiH - ističe Škobić.

Jedna od prvih je burza BCX koja se predstavlja kao “prva platforma u BiH za kupnju, prodaju, razmjenu, trgovanje, pohranu i upravljanje vašom digitalnom imovinom”. Usluge koje pruža ova platforma su: mjenjačnica, burza, lova – online payment aplikacija, štednja i ETH2.0 štednja. Zanimljivo je i da je tvrtka Virtual planeta pokrenula online platformu shitcoins.club koja omogućuje razmjenu gotovine za kriptovalute i obrnuto, a ima šest bankomata u BiH. Također, Škobić navodi i ne baš blagonaklon pogled tradicionalnih banaka prema kriptovalutama, a navodno su i neke domaće banke blokirale uplate na strane berze, o čemu ne žele davati detaljne informacije. Također, biznis s kriptovalutama odvija se i putem oglasnika.

- Trgovina kriptovalutama u našoj državi vodi se i neformalnim kanalima, odnosno tradicionalnom razmjenom dobara (digitalno dobro za fizičko dobro) ili mijenjanjem digitalnih dobara na popularnoj domaćoj platformi za kupoprodaju www.olx.ba. Mnogi prodavači označavaju svoje artikle tako da, osim tradicionalnih valuta, prihvaćaju i kriptovalute, a i razmjena kriptovaluta oglašava se na ovoj platformi u posebnoj sekciji oglasa - ističe Škobić.

Mladi stručnjak na kraju zaključuje kako se u jednom dijelu države kriptovalute nastoji prihvatiti i regulirati, da privatne tvrtke orijentirane digitalnom poslovanju iste nastoje prihvatiti u svoje poslovanje, dok tradicionalne banke još nisu načisto s ovom vrstom dobra.
- Svakako se može reći da je tržište u BiH zanimljivo te da svi entuzijasti u području ekonomije, financija i kriptovaluta nestrpljivo čekaju vidjeti što će se događati u idućem razdoblju. Digitalna imovina je mlad oblik sredstva koji predstavlja određenu imovinu i ima neku vrijednost te je trgovanje na ovakvim tržištima visokorizično iz aspekta zaštite potrošača i klijenta. Ti propisi tek stupaju na snagu u razvijenijim zemljama, a u Bosni i Hercegovini nema naznaka da će se takvo što skoro dogoditi. Ako odlučite stupiti u svijet kriptovaluta, kvalitetno se informirajte i educirajte, a sve postupke koje tamo činite vaša su vlastita odgovornost te ćete uživati u svim njihovim blagodatima koje nude, ali i određenim nepovoljnim okolnostima ako budete žrtva vlastitog neznanja ili kriptoprijevare koje nisu rijetke u ovom svijetu slabe regulacije - završio je sugovornik. U svijetu u kojem se stvari odvijaju nevjerojatnom brzinom, te je geopolitička situacija dovedena do usijanja, bit će zanimljivo pratiti što će se događati s kriptovalutama, a definitivno svašta možemo očekivati.

Tagovi: kriptovalute, bitcoin, ethereum, dogecoin, Tesla
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE