GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko se zarađuje na sladoledu?

Koliko se zarađuje na sladoledu?
VISOKI TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2024 / 17:11
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
LONDON - Britanski koncern Unilever će čitav svoj sektor sladoleda izdvojiti u posebnu tvrtku i poslati na burzu. Jer zbog cijena sirovina je i zarada na sladoledu sve mršavija.

Koncern Unilever stoji iza čitavog niza brednova industrijskog sladoleda: Magnum, Ben & Jerry's, Cornetto, a tu je i nekad njemačka legendarna marka sladoleda Langnese. No koncern je nezadovoljan prometom u tom sektoru: čitav Unilever je prošle godine ostvario promet od 59,6 milijardi eura, ali sa sladoledom je to bilo još samo 7,9 milijardi.

No problem je i sa čitavim sektorom industrijskog sladoleda: svjetska cijena jednog od glavnih sastojaka – šećera je u ožujku 2021. bila oko 14 eurocenta da bi prošle jeseni bila čak 26 eurocenta. A onda je tu i križarski pohod političara protiv šećera i slatkiša „nezdravog“ za mališane.

Jer upravo je osnivač hamburške tvrtke, Karl Rolf Seyferth koji je otkupio naziv Langnese od tamošnjeg proizvođača biskvita pokazao način kako se sladoledom zarađuje novac: upravo je ta tvrtka 1935. njemačkom tržištu ponudila nešto neviđeno i što je osnivač vidio u Danskoj – sladoled na štapiću. Povrh toga, ta njegova „zamrznuta lizaljka“ je koštala 10 pfeninga tako da je već istog ljeta prodao više od 1,5 milijuna komada.

Vlasnici su se mijenjali, ali Langnese se dugo vremena trudio u ponudi imati i sladoled po cijeni kovanice koju će vjerojatno mnogi mališani moći izmoljakati od roditelja. Sve do uvođenja eura je i za 1 DM čak postojao određeni izbor sladoleda. No ta vremena jeftinoće su daleko za nama.

Britanski koncern Unilever je objavio kako će se usredotočiti na četiri područja gdje se danas očito bolje zarađuje: to je Beauty and Wellbeing sa brendovima kao što su Dove i Vaseline, Personal Care gdje su mu uzdanice brendovi Axe i Rexona, dobro ide i sektor Home Care – sredstava za čišćenje kao što su Domestos i Cif, a tu ostaje i sektor Nutrition jer je Unilever vlasnik i brenda Knorr. Reforma će se provesti do godine 2025. a to će značiti i nestanak oko 7.500 radnih mjesta. Tu odluku britanskog koncerna su pozdravili i na burzama rastom vrijednosti njenih dionica.

No britanskom koncernu njemačko tržište sladoleda nije toliko značajno jer su Nijemci tek u donjoj ljestvici europskih sladoljubaca: po podacima Statista su 2021. oni polizali samo 3,44 kilograma sladoleda. Tu je i Hrvatska daleko naprednija sa 9,53 kilograma a zanimljivo da europski rekorderi u gutanju sladoleda nisu niti Italija (6,9 kg), niti Francuska (žalosnih 4,56 kilograma). Tijesno i žestoko nadmetanje se vodi između Belgije (15,66 kg), Portugala (15,82 kg) i ipak europskog rekordera te godine: Poljske gdje je po glavi stanovnika polizano 15,92 kilograma sladoleda.

Tagovi: sladoled, Unilever, Langnese, šećer, magnum, cornetto, KNORR
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE