GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje će zemlje biti najteže pogođene indijskom zabranom izvoza riže?

Koje će zemlje biti najteže pogođene indijskom zabranom izvoza riže?
RIŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je 20. srpnja izvoz bijele riže koja nije basmati.

Vlada nastoji ukrotiti rastuće domaće cijene hrane i "osigurati odgovarajuću domaću dostupnost po razumnim cijenama".

Osim Azije, mnoge afričke i bliskoistočne zemlje također su osjetljive na zabranu izvoza.

Indijska zabrana izvoza riže mogla bi se odraziti na globalna tržišta riže - i očekuje se da će utjecati na milijune ljudi, pri čemu će azijski i afrički potrošači snositi najveći teret.

Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je izvoz bijele riže koja nije basmati 20. srpnja, jer je vlada nastojala ukrotiti rastuće domaće cijene hrane i "osigurati odgovarajuću domaću dostupnost po razumnim cijenama".

Ova zemlja čini više od 40% globalne trgovine rižom.

"Čini se da je Malezija najranjivija prema našoj analizi", rekao je Barclays u nedavnom izvješću, ističući značajnu ovisnost zemlje o indijskoj riži.

"Uvozi znatan dio svoje ponude riže, a Indija čini relativno veliki udio u uvozu riže", napisali su analitičari.

Vjerojatno će biti pogođen i Singapur, a izvješće pokazuje da Indija čini oko 30% uvoza riže grada države.

Međutim, Barclays je primijetio da Singapur uvelike ovisi o uvozu hrane općenito, a ne samo riže. Zemlja je trenutno usred traženja izuzeća od indijske zabrane.

Cijene riže trenutno se kreću na najvišim desetljećima, a El Nino dodatno ugrožava globalnu proizvodnju u drugim velikim azijskim proizvođačima riže poput Tajlanda, Pakistana i Vijetnama.

Barclays je istaknuo da će Filipini biti "najizloženiji rastu globalnih cijena riže", s obzirom na to da je ponder riže najveći u CPI košarici zemlje. Međutim, veliki dio uvoza riže u ovu državu jugoistočne Azije dolazi iz Vijetnama.

Azija nije jedina regija pogođena indijskom zabranom izvoza riže, mnoge afričke i bliskoistočne nacije također su ranjive.

Tržišta koja su visoko izložena indijskim izvoznim ograničenjima koncentrirana su u podsaharskoj Africi te u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA), rekao je BMI, istraživačka jedinica Fitch Solutions. Tvrtka je navela Džibuti, Liberiju, Katar, Gambiju i Kuvajt kao "najizloženije".

Indijsko povlačenje bijele riže koja nije basmati dolazi nakon zabrane pošiljki lomljene riže u rujnu prošle godine. To znači da je do 40% indijskog izvoza riže sada offline, prema predviđanjima BMI-ja.


Ovo nije prvi put da Indija nameće zabranu izvoza riže koja nije basmati, ali učinak bi ovaj put mogao biti dalekosežniji nego prije.

U listopadu 2007. Indija je nametnula zabranu izvoza ne-basmatija, samo da bi privremeno ukinula zabranu i ponovno je uvela u travnju 2008., što je dovelo do porasta cijena gotovo 30% na rekordnih 22,43 USD po težini (cwt).

Tagovi: Indija, riža, basmati, Singapur, Barclays
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE