GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje će zemlje biti najteže pogođene indijskom zabranom izvoza riže?

Koje će zemlje biti najteže pogođene indijskom zabranom izvoza riže?
RIŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je 20. srpnja izvoz bijele riže koja nije basmati.

Vlada nastoji ukrotiti rastuće domaće cijene hrane i "osigurati odgovarajuću domaću dostupnost po razumnim cijenama".

Osim Azije, mnoge afričke i bliskoistočne zemlje također su osjetljive na zabranu izvoza.

Indijska zabrana izvoza riže mogla bi se odraziti na globalna tržišta riže - i očekuje se da će utjecati na milijune ljudi, pri čemu će azijski i afrički potrošači snositi najveći teret.

Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranila je izvoz bijele riže koja nije basmati 20. srpnja, jer je vlada nastojala ukrotiti rastuće domaće cijene hrane i "osigurati odgovarajuću domaću dostupnost po razumnim cijenama".

Ova zemlja čini više od 40% globalne trgovine rižom.

"Čini se da je Malezija najranjivija prema našoj analizi", rekao je Barclays u nedavnom izvješću, ističući značajnu ovisnost zemlje o indijskoj riži.

"Uvozi znatan dio svoje ponude riže, a Indija čini relativno veliki udio u uvozu riže", napisali su analitičari.

Vjerojatno će biti pogođen i Singapur, a izvješće pokazuje da Indija čini oko 30% uvoza riže grada države.

Međutim, Barclays je primijetio da Singapur uvelike ovisi o uvozu hrane općenito, a ne samo riže. Zemlja je trenutno usred traženja izuzeća od indijske zabrane.

Cijene riže trenutno se kreću na najvišim desetljećima, a El Nino dodatno ugrožava globalnu proizvodnju u drugim velikim azijskim proizvođačima riže poput Tajlanda, Pakistana i Vijetnama.

Barclays je istaknuo da će Filipini biti "najizloženiji rastu globalnih cijena riže", s obzirom na to da je ponder riže najveći u CPI košarici zemlje. Međutim, veliki dio uvoza riže u ovu državu jugoistočne Azije dolazi iz Vijetnama.

Azija nije jedina regija pogođena indijskom zabranom izvoza riže, mnoge afričke i bliskoistočne nacije također su ranjive.

Tržišta koja su visoko izložena indijskim izvoznim ograničenjima koncentrirana su u podsaharskoj Africi te u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA), rekao je BMI, istraživačka jedinica Fitch Solutions. Tvrtka je navela Džibuti, Liberiju, Katar, Gambiju i Kuvajt kao "najizloženije".

Indijsko povlačenje bijele riže koja nije basmati dolazi nakon zabrane pošiljki lomljene riže u rujnu prošle godine. To znači da je do 40% indijskog izvoza riže sada offline, prema predviđanjima BMI-ja.


Ovo nije prvi put da Indija nameće zabranu izvoza riže koja nije basmati, ali učinak bi ovaj put mogao biti dalekosežniji nego prije.

U listopadu 2007. Indija je nametnula zabranu izvoza ne-basmatija, samo da bi privremeno ukinula zabranu i ponovno je uvela u travnju 2008., što je dovelo do porasta cijena gotovo 30% na rekordnih 22,43 USD po težini (cwt).

Tagovi: Indija, riža, basmati, Singapur, Barclays
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE