GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina je spremna prekinuti opskrbu Amerike ključnim rijetkim mineralom

Kina je spremna prekinuti opskrbu Amerike ključnim rijetkim mineralom
MINERALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 12:03
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je spremna nametnuti kontrolu izvoza određenih proizvoda od grafita, što bi moglo imati značajan utjecaj u Sjedinjenim Državama na proizvodnju električnih vozila i neke vojne primjene.

Ograničenja, koja bi trebala stupiti na snagu 1. prosinca, najavili su 20. listopada kineska Opća uprava carina i Ministarstvo trgovine (MOFCOM), kako je izvijestio China Daily.

Posljedice ograničenja mogle bi biti dalekosežne jer se uporaba grafita širi iz civilnog sektora, koji se koristi u olovkama, na nacionalnu obranu.

Shu Yueting, glasnogovornica ministarstva, rekla je na konferenciji za novinare da su takve kontrole izvoza međunarodna norma i da do danas ministarstvo nije primilo nikakve zahtjeve za izuzeće

Godine 2022. Kina je bila najveći svjetski proizvođač grafita, proizvevši procijenjenih 850.000 metričkih tona grafita, kristalnog oblika ugljika, prema davatelju podataka Statista.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na tržište električnih vozila u SAD-u.

Najnovija odluka dolazi nakon što je Kina prošlog mjeseca najavila daljnja ograničenja kontrole izvoza rijetkih metala ne navodeći minerale obuhvaćene ograničenjima.

Analitičari Emily Benson i Thibault Denamiel, koji pišu za Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), istaknuli su posebnu važnost ovih ograničenja,

"Dok su kontrole grafita bile usmjerene na sektor čipova, kineske kontrole grafita imaju veću ulogu u proizvodnji baterija za električna vozila (EV) budući da se materijal koristi kao ključni input za anode, negativno nabijeni dio EV baterije, “ objasnili su.

Godine 2018. američka vlada naglasila je kritičnost grafita uključivši ga na popis od 35 esencijalnih minerala, ističući njegovu ranjivost na poremećaje opskrbnog lanca i njegovu važnost u proizvodnim procesima koji su ključni za gospodarstvo ili nacionalnu sigurnost.

Najveća kineska špijunska agencija, Ministarstvo državne sigurnosti (MSS), uokvirilo je kontekst ovih kontrola u širokim okvirima:

"Baš kao što je ljudski život neodvojiv od vitamina, kritični minerali se također nazivaju 'vitaminima' strateških industrija i povezani su s nacionalnim razvojem i nacionalnom sigurnošću", rekao je MSS u WeChat objavi.

MSS je nadalje kritizirao zapadne nacije zbog njihovog pristupa osiguravanju kritičnih minerala.

Tagovi: minerali, rijetki minerali, grafit, kina
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE