GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako se i zašto mijenja tržište zanatlija u regionu?

Kako se i zašto mijenja tržište zanatlija u regionu?
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 19:47
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - U današnjem svijetu konstantnog tehnološkog napretka i promjena, tržište zanatlija doživljava svojevrsnu renesansu, izazivajući pitanje o promjenama u regionu i njihovim uzrocima.

Ove promjene nisu rezultat slučajnosti, već su posljedica višestrukih faktora koji oblikuju poslovno okruženje. U nastavku teksta pročitajte kako dolazi do promjena na ovom tržištu i koji to razlozi stoje iza njih.

Zanatlije kao neophodne komponente modernog društva

Zanatlije igraju ključnu ulogu u našem društvu kao nevidljivi heroji koji održavaju svakodnevni život i doprinose raznolikosti i bogatstvu našeg društva. Njihove vještine i iskustvo omogućavaju nam da funkcionišemo nesmetano i osjećamo se sigurno.
Električari i autoelektričari osiguravaju ispravan rad električnih sistema, a frizeri, šminkeri i majstori za manikir i pedikir doprinose našem osjećaju samopouzdanja i ljepote.

Prisustvo specijalizovanih firmi kao što je firma za bravarske radove, značajno doprinose tržištu nudeći stručne usluge koje su od suštinskog značaja za održavanje i izgradnju različitih objekata.

Osim toga, u oblastima rada gdje je potrebna specifična vještina i pažnja prema detaljima, zanatlije su neprocjenjivi resursi za očuvanje i unapređenje naših života.

Rast tražnje za zanatlijama u regionu

Rast tražnje za zanatlijama u regionu može da se pripiše njihovoj neophodnoj ulozi u modernom društvu. Električari su postali ključni za održavanje električnih sistema u domovima, kancelarijama i industriji, s obzirom na sveprisutnu upotrebu tehnologije.

S porastom broja kompleksnih vozila, potražnja za autoelektričarima takođe raste. U isto vrijeme, frizeri i šminkeri prate zahtjev tržišta, jer se sve više ljudi fokusira na izgled i osjećaj samopouzdanja. Dodatno, dostupnost zanatlija putem interneta i recenzije omogućavaju im brzo sticanje reputacije i privlačenje novih klijenata.

Ovi faktori čine tržište zanatlija izuzetno dinamičnim i obećavajućim, s tendencijom daljeg rasta kako tehnologija i društvene promjene oblikuju naš svijet.

Podaci pokazuju da je rast tražnje za ovim zanimanjima bio impresivan. Prema istraživanju tržišta rada, u proteklih pet godina, potražnja za električarima i autoelektričarima povećana je za 30%, dok je potražnja za frizerima i šminkerima zabilježila rast od 20%.

Tehnološki uticaj i konkurencija

Tehnologija je ključni faktor u zanatskim industrijama, transformišući način na koji zanatlije pružaju usluge i suočavaju se s konkurencijom. Online rezervacije, elektronska plaćanja i digitalna komunikacija s klijentima su postali standard, što poboljšava korisničko iskustvo i olakšava interakciju s klijentima.

Takođe, zanatlije mogu efikasnije da promovišu svoje usluge putem društvenih medija, web stranica i online oglasa, privlačeći nove klijente i gradeći reputaciju. Prema podacima, danas 80% zanatlija koristi internet za promociju svojih usluga, a 60% ima online platforme za zakazivanje i plaćanje usluga.

Međutim, tehnološki napredak donosi i veću konkurenciju jer se sve više pojedinaca pridružuje tržištu zanatstva koristeći digitalne alate, a više od 40% zanatlija redovno prati nove tehnologije i usavršava svoje vještine kako bi pružili izvanredne usluge.

Na taj način zanatlije ostaju konkurentni i sposobni da zadovolje potrebe klijenata u digitalnom dobu.
Odlazak zanatlija u bogatije evropske zemlje
Odlazak zanatlija iz regiona predstavlja značajan faktor u oblikovanju tržišta zanatlija. Više od 15% zanatlija iz našeg regiona odlazi da radi u bogatijim evropskim zemljama.

Ovaj trend stvara nedostatak stručnjaka u našem regionu i može da poveća cijene usluga usljed smanjene ponude, ali omogućava zanatlijama da lakše pronađu poslove u bogatijim evropskim zemljama.
Da bi se prevazišao ovaj izazov, neophodno je ulaganje u obuku i obrazovanje novih zanatlija kako bi se osiguralo da buduće potrebe tržišta rada budu zadovoljene i da se ublaži nedostatak kvalifikovane radne snage.

Zabilježen rast cijena usluga

Kako tražnja za zanatlijskim uslugama nastavlja da raste, logična posljedica je povećanje cijena.

Kvalifikovane zanatlije, kao što su električari, autoelektričari, frizeri i šminkeri, sada mogu da postignu znatno veće prihode u odnosu na prethodne godine. Ovo povećanje cijena odražava njihovu stručnost i potražnju za njihovim uslugama.

Kako tražnja raste, zanatlije su u poziciji da podižu svoje tarife i naplaćuju više za svoj rad. Na primjer, električari i autoelektričari zarađuju više od 200.000 dinara mjesečno, kako se potreba za njihovim vještinama povećava, tako rastu i njihove tarife.

Oni sve više ulažu u obuku, opremu i nove tehnike kako bi unaprijedili svoje vještine i pružili kvalitetnije usluge. Na ukupne troškove utiču i povećane cijene sirovina, alata i opreme a zanatlije često prenose taj teret na svoje klijente povećanjem cijena usluga.

Prosječna cijena za usluge električara porasla je za 15% u posljednje dvije godine, dok su frizeri i šminkeri povećali svoje tarife za 10%. Ovi podaci odražavaju dinamiku rasta cijena usluga u skladu sa povećanjem tražnje.

Dok kvalifikovane zanatlije opravdavaju svoje tarife svojom stručnošću i kvalitetom usluga, klijentimoraju da budu spremni na više troškove za održavanje i kozmetičke usluge.

Promjene na tržištu zanatlija u regionu odražavaju rast potrebe za njihovim uslugama, uticaj tehnologije i konkurencije, kao i odlazak zanatlija u inostranstvo. Sve ovo stvara dinamično okruženje u kojem zanatlije postaju sve važniji igrači na ekonomskoj sceni.

Tagovi: zanatlije, obrtnici, obrtništvo
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE