GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakao i kava na rekordnim razinama, a analitičari predviđaju nastavak rasta

Kakao i kava na rekordnim razinama, a analitičari predviđaju nastavak rasta
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2024 / 20:16
Autor: SEEbiz
LONDON - Analitičari Citija predviđaju da bi rekordne cijene kakaa i kave mogle dodatno rasti, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uvjete i očekivanu potražnju.

U New Yorku, referentni ICE terminski ugovori za kakaov trgovali su se u četvrtak za 1,6% niže na 9370 USD po metričkoj toni. Ugovor, koji je nedavno po prvi put premašio prag od 10.000 dolara, do sada je ove godine porastao za više od 120%.

Citi očekuje da će se trgovanje kakaom stabilizirati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni tijekom sljedeća tri do četiri tjedna.

Osim toga, analitičari banke Wall Street rekli su u istraživačkoj bilješci objavljenoj u srijedu da vide "dvosmjerne rizike financijskog tržišta" u drugoj polovici godine - te da bi razdoblje od svibnja do lipnja "moglo predstavljati prekretnicu u ciklus kakao bika."

Citi je rekao da će mljevenje kakaovca, koje je rezultat obrade zrna i mjerilo je potražnje, biti jedan od ključnih čimbenika koji će vjerojatno odrediti hoće li cijene i dalje rasti.

Citi je rekao da bi značajno smanjenje podataka o mljevenju u prvom tromjesečju i pad obrade podrijetla mogli biti dovoljni da tržišta kakaa u New Yorku i Londonu opuste do 25% na raspon od 7.000 do 7.500 USD.

"Ali ako se mljevenje kakaovca samo neznatno smanji (kao što je bio slučaj u 4. kvartalu 2023.) i izjave industrije impliciraju ograničeni otpor potrošača, tada bi trgovci mogli brzo ciljati 11.000-12.000 USD/t", rekli su analitičari banke.

Općenito, Citi kaže da ostaje "blago medvjeđi" u pogledu cijena kakaovca do kraja godine, a još više u kalendarskoj 2025. godini.

Teški vremenski uvjeti i bolesti utjecali su na proizvodnju u zapadnoj Africi, koja opskrbljuje oko 70% svjetske proizvodnje kakaovca. Dva najveća proizvođača, Obala Bjelokosti i Gana, nedavno su pogođeni kombinacijom jake kiše, suhe vrućine i bolesti.

Suša povezana s El Niñom u većem dijelu jugoistočne Azije, Indije, Australije i dijelovima Afrike poduprla je porast cijena mekih roba kao što su šećer, kava i kakao u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi Rabobank sa sjedištem u Nizozemskoj u svojim godišnjim prognozama za 2024.

Fenomen El Niño, koji se vratio prošle godine, prirodni je klimatski obrazac koji se događa kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stupnjeva Celzijusa iznad dugoročnog prosjeka. Može utrti put do novih oluja i suša.

U svojim izgledima za kavu, Citi je rekao da bi cijene mogle porasti i kratkoročno i srednjoročno.

Terminske cijene kave arabice s isporukom u svibnju popele su se u srijedu iznad ključne granice od 2 dolara po funti, dosegnuvši novu najvišu razinu u ovoj godini. Ugovorom se zadnji put trgovalo za 1,8% više na 2,07 USD u četvrtak.

"Trenutni potez se u velikoj mjeri može pripisati toplinskom valu u Vijetnamu koji je utjecao na proizvodnju Robusta kave i kao rezultat toga, pružao podršku za prenošenje vrhunskih Arabica zrna", rekao je Aakash Doshi, viši strateg za robu u Citiju, u istraživačkoj bilješci objavljenoj u četvrtak.

Citi je rekao da su nedavne akcije cijena premašile kratkoročni cilj od 1,85 USD i da je tim sada spreman za kratkoročni porast na između 2,1 i 2,2 USD zahvaljujući nepovoljnim vremenskim uvjetima i daljnjim financijskim priljevima, između ostalih tržišnih signala.

Tagovi: kakao, kava, kakaovac, citi, čokolada
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE