GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li krstarenje postalo pristupačnije od najma smještaja?

Je li krstarenje postalo pristupačnije od najma smještaja?
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2023 / 07:39
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Tijekom proteklih nekoliko godina vidjeli smo skokove cijena u gotovo svim sferama turizma, od kupnje avionskih karata do rezerviranja hotelske sobe — no ipak jedna industrija bilježi značajan pad cijena.

Nekada se krstarenje smatralo luksuznim putovanjem, a danas je postalo pristupačnija opcija od najma hotelske sobe.

Možete krenuti na krstarenje iz Soluna ili bilo koje druge luke, obići cijeli Mediteran, i to za znatno niži iznos nego da ste rezervirali klasični smještaj na istim destinacijama.

Stoga će sljedeći redovi biti posvećeni detaljnijoj analizi tržišnih uvjeta krstarenja, kao i razjašnjavanju svih eventualnih nedoumica o tome zašto je došlo do ove povoljne situacije.

Godina na brodu jeftinija je od života u gradu

Američka tvrtka za krstarenja "Life at Sea Cruises" organizirala je trogodišnje putovanje brodom MV Gemini za 30.000 eura godišnje po osobi.
Brod za krstarenje isplovljava iz Istanbula 1. studenog 2023. i posjetit će 135 zemalja, 375 luka i svih 7 kontinenata.
Imajte na umu da je prosječna plaća u Sjedinjenim Državama 2021. godine iznosila oko 51.480 dolara godišnje - podaci koje je objavio Američki ured za radnu statistiku pokazuju da je u drugom fiksnom kvartalu 2021. prosječna plaća za puno radno vrijeme iznosila 990 dolara tjedno.

Prosječna mirovina u SAD-u je oko 36.000 dolara godišnje, što znači da je moguće da se stariji ljudi organiziraju i iskuse život na brodu.
Ova statistika ni prošle godine nije previše oscilirala, a statističari smatraju da će situacija biti slična i ove godine.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za lipanj 2022. iznosila je 7690 kuna, tj. 1020 eura po tečaju, a jednotjedno krstarenje može stajati između 300 i 600 eura, uključujući sve troškove.

Što utječe na nisku cijenu krstarenja?

Jedan od glavnih razloga zašto je krstarenje jeftinije od najma hotelske sobe je taj što je u cijenu krstarenja uključeno mnogo više od same smještajne jedinice.

Naime, cijena krstarenja uključuje smještaj, hranu, piće, zabavu i razne aktivnosti na brodu. To znači da ćete za cijenu jedne karte dobiti sve što vam je potrebno za opušten i zabavan odmor, bez dodatnih troškova.

Primjerice, cijena hotelskog smještaja u Grčkoj može vas koštati između 30 i 200 eura po noćenju, što bi značilo da godišnji odmor od 10 noćenja košta najmanje 300 eura. Za malo više novca imate sve potrepštine na kruzeru.

Još jedan razlog zašto je krstarenje jeftinije je to što je konkurencija između kompanija za krstarenje vrlo velika. To znači da tvrtke neprestano nude različite ponude, popuste i promocije kako bi privukle što više putnika, što objašnjava zašto cijena krstarenja može značajno varirati ovisno o godišnjem dobu u koje se odlučite putovati.

Također je važno napomenuti da postoje različite vrste krstarenja, te da cijena može značajno varirati ovisno o destinaciji, trajanju putovanja i vrsti broda.
Na primjer, jednotjedno krstarenje Karibima može stajati oko 800 € po osobi, dok 10-dnevno krstarenje Mediteranom može stajati između 600 i 1000 € po osobi.

Prednost krstarenja u odnosu na standardni odmor

Krstarenje ne samo da je jeftinije od najma hotelske sobe, već nudi i mnoge druge prednosti.

Na primjer, jedna od glavnih prednosti je što vam omogućuje da posjetite nekoliko različitih destinacija tijekom jednog putovanja. Sukladno tome, ne morate dodatno plaćati putovanje između destinacija, kao što biste plaćali da ste odsjeli u hotelu.
Još jedna velika prednost krstarenja je ta što brodovi obično imaju širok izbor kulturne zabave i aktivnosti za sve uzraste. Na brodu možete uživati u bazenima, toplicama, teretanama, kasinima, kinima, kazalištima i mnogim drugim aktivnostima. To znači da ćete uvijek imati što raditi, bez obzira na to koliko dana boravite na brodu, a cjelokupni ugođaj uključen je u cijenu.
Osim toga, krstarenje je odličan način za druženje i upoznavanje novih ljudi. Na brodu ćete imati priliku upoznati putnike iz različitih dijelova svijeta, što može biti vrlo zanimljivo i zabavno iskustvo.

Konačna odluka: krstarenje ili unajmljivanje hotelske sobe?

Kada sumiramo sve prednosti krstarenja, jasno je da je ovo izvrsna investicija ako želite kvalitetno i okrepljujuće provesti odmor.
Cijena krstarenja je vrlo prihvatljiva, a uključuje mnoge sadržaje i aktivnosti koje biste u hotelu ili airbnbu morali posebno platiti. Također, krstarenje vam omogućuje da tijekom jednog putovanja posjetite više različitih destinacija, što je još jedan veliki plus.
U 2023. godini cijena krstarenja ovisit će o mnogim čimbenicima, uključujući destinaciju, trajanje putovanja, vrstu broda, kao i trenutnu geopolitičku situaciju te gospodarsku situaciju u Europi i svijetu.
No, dosadašnja statistika pokazuje da se može očekivati rast cijena  biti relativno pristupačan u usporedbi s drugim vrstama odmora.

Nadamo se da je ovaj blog post bio koristan i poučan te da smo vam uspjeli pružiti dovoljno relevantnih informacija kako biste dobili što jasniju sliku o trenutnim mogućnostima putovanja - pratite našu stranicu za još zanimljivih savjeta!

Tagovi: krstarenje, turizam, hrvatski turizam, najam sobe, najam smještaja
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE