GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska proizvodi najmanje jaja u EU

Hrvatska proizvodi najmanje jaja u EU
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 20:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prošle je godine Hrvatska proizvela najmanje jaja od svih zemalja čije je podatke prikupio Eurostat. Konkretno, hrvatski uzgajivači kokoši prošle su godine izbrojali 611,2 milijuna jaja, što je najmanja količina u protekle tri godine.

Godinu prije proizvedeno je 67,8 milijuna jaja više nego 2022., a 2021. ukupno 615,2 milijuna. Smanjila se i količina kokoši nesilica: prošle ih je godine u Hrvatskoj bilo oko 2,9 milijuna. Od 2015. godine do danas, manje je kokoši bilo samo 2018. (2,79 milijuna) i 2019. (2,69 milijuna).

Poskupljenje stočne hrane, žitarica, kukuruza, ječma i zobi koje koriste peradari dovelo je u pitanje opstanak nekih hrvatskih farmi, čemu su posebno izloženi oni koji se bave ekološkom proizvodnjom kokoši u slobodnom uzgoju.

Iako najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je Hrvatska zemlja s najmanje proizvedenih jaja, treba uzeti u obzir da nema podataka za 2022. iz Luksemburga, Malte i Slovenije, koje su godinu prije proizvele znatno manju količinu od Hrvatske. Najmanje je jaja proizveo Luksemburg (35,2 milijuna), što je očekivano s obzirom na njegovu površina od samo 2586 četvornih kilometara. Najveći proizvođači kokošjih jaja u 2022. bile su Turska (19,8 milijardi), Francuska (15,4 milijarde) i Španjolska (13,5 milijardi). Iste su tri zemlje vodeći proizvođači od 2016., a tamo se uzgaja i najviše kokoši nesilica.

Ono što su potrošači najviše osjetili na svojem kućnom budžetu bile su znatno više cijene jaja. Ovog srpnja u Hrvatskoj je prosječna cijena jaja razreda L i M bila 38,4 posto veća u odnosu na isti mjesec lani, a istodobno je cijena jaja u Europskoj uniji skočila za 17 posto. Taj je mjesec kilogram jaja kod nas koštao 2,84 eura, u Belgiji znatno manjih 1,68 eura, Njemačkoj 1,93 eura, Mađarskoj 2,18 eura, a u Sloveniji je prosjek 2,32 eura po kilogramu.

Hrvatska je ujedno i veliki uvoznik jaja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, samo u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je ukupno 2800 tona, a najviše ih dolazi iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona). Prosječna težina jaja je 60 grama, što znači da je u tim mjesecima uvezeno oko 46,7 milijuna jaja. Hrvatska je prije koronakrize bila samodostatna u proizvodnji jaja. Nedostajalo ih je uglavnom u turističkoj sezoni zbog povećane potražnje

Tagovi: JAJA, HRANA, EUROSTAT
PROČITAJ I OVO
Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
Zlato na povijesnom vrhuncu
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.
Wall Street prekinuo rekordni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo rekordni niz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak unatoč rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom umjetne inteligencije.
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
NEW YORK - Cijena bitcoina porasla je na početku tjedna, približavajući se još više svojoj najvišoj razini svih vremena nakon što je uspon zastao tijekom vikenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE