GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za obračun s nepoštenim praksama trgovaca

HPK: Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za obračun s nepoštenim praksama trgovaca
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 15:26
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno je za obračun s nepoštenim praksama trgovaca, koje su jedan od najozbiljnijih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Europi i Hrvatskoj, istaknuto je danas na okruglom stolu o nepoštenim trgovačkim praksama u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

To potvrđuju i prosvjedi poljoprivrednika u brojnim državama, s kojih se upozorava da u lancu opskrbe od koronakrize svi zarađuju, a najugroženiji su potrošači koji plaćaju skupu hranu i poljoprivrednici koji sve teže proizvode, dok su im cijene i dohodak sve manji, istaknuli su iz HPK.

Naveli su i kako EU članice provode istraživanja kako bi se procijenila djelotvornost mjera koje su do sada poduzele te kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU-a o nepoštenim trgovačkim praksama na razini EU-a, koja će trajati do kraja 2025. godine. U tu evaluaciju uključila se i HPK, koja je na temelju zahtjeva svojih članica, posebice ratara, pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj bolje uredile.

Iz HPK su podsjetili da je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno donio zaključak koji je predložio Odbor za poljoprivredu, uz Izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Tim su zaključkom pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih EU članica u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, posebice onih vezanih uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje.

Temeljem istih trebala bi se pronaći rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom, istaknuli su iz HPK te ponovo upozorili kako na hrvatsko tržište dolaze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz drugih država članica po cijenama nižim od proizvođačkih. Tim se, kako su naveli, stvara nelojalna konkurencija našim proizvodima, a pitanje je i može li se za te proizvode dokazati sljedivost.

U HPK stoga smatraju kako je utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za ulazak u obračun s nepoštenim trgovačkim praksama. Mišljenja su kako je nužno zaštititi domaću proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici smatraju kako je svaki lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika, a to su u Hrvatskoj potrošači i poljoprivrednici, istaknuli su iz HPK.

Napominju kako se inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi željela ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom, a povjerljivim postupkom pritužbe htjelo se iz lanca opskrbe hranom izbaciti faktor straha, koji imaju poljoprivrednici i proizvođači.

Tagovi: proizvođačke cijene, cijene, hpk, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE