GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za obračun s nepoštenim praksama trgovaca

HPK: Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za obračun s nepoštenim praksama trgovaca
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 15:26
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno je za obračun s nepoštenim praksama trgovaca, koje su jedan od najozbiljnijih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Europi i Hrvatskoj, istaknuto je danas na okruglom stolu o nepoštenim trgovačkim praksama u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

To potvrđuju i prosvjedi poljoprivrednika u brojnim državama, s kojih se upozorava da u lancu opskrbe od koronakrize svi zarađuju, a najugroženiji su potrošači koji plaćaju skupu hranu i poljoprivrednici koji sve teže proizvode, dok su im cijene i dohodak sve manji, istaknuli su iz HPK.

Naveli su i kako EU članice provode istraživanja kako bi se procijenila djelotvornost mjera koje su do sada poduzele te kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU-a o nepoštenim trgovačkim praksama na razini EU-a, koja će trajati do kraja 2025. godine. U tu evaluaciju uključila se i HPK, koja je na temelju zahtjeva svojih članica, posebice ratara, pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj bolje uredile.

Iz HPK su podsjetili da je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno donio zaključak koji je predložio Odbor za poljoprivredu, uz Izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Tim su zaključkom pozvani Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih EU članica u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, posebice onih vezanih uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje.

Temeljem istih trebala bi se pronaći rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom, istaknuli su iz HPK te ponovo upozorili kako na hrvatsko tržište dolaze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz drugih država članica po cijenama nižim od proizvođačkih. Tim se, kako su naveli, stvara nelojalna konkurencija našim proizvodima, a pitanje je i može li se za te proizvode dokazati sljedivost.

U HPK stoga smatraju kako je utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno za ulazak u obračun s nepoštenim trgovačkim praksama. Mišljenja su kako je nužno zaštititi domaću proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici smatraju kako je svaki lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika, a to su u Hrvatskoj potrošači i poljoprivrednici, istaknuli su iz HPK.

Napominju kako se inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi željela ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom, a povjerljivim postupkom pritužbe htjelo se iz lanca opskrbe hranom izbaciti faktor straha, koji imaju poljoprivrednici i proizvođači.

Tagovi: proizvođačke cijene, cijene, hpk, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE