GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani po gorivo i hranu idu u Mađarsku i BiH

Građani po gorivo i hranu idu u Mađarsku i BiH
ŠOPING IZ NUŽDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Oni kojima su blizu primjerice Mađarska ili BiH mogu značajno uštedjeti. Iako imaju PDV veći nego mi - čak 27 posto, cijene su u susjednoj Mađarskoj niže.

Šikloš je gradić na hrvatsko-mađarskoj granici udaljen oko sat vremena od Osijeka. Ima nekoliko većih trgovina pa nije rijetkost sresti i Hrvate u kupovini.

"Uštedi se, kakva je situacija dobro je", govori Nikola Dodić iz Čepina za RTL. Kupovinom preko granice, kaže, uspije uštedjeti i do 50 posto.

"Isplati se, u nekim stvarima se isplati doći", kazao je Dodić.

Pogotovo otkako je mađarska Vlada početkom mjeseca zamrznula cijene šećera, brašna, ulja, mesa i mlijeka.

U Mađarskoj je jeftinije i natočiti automobil. Iako je Vlada u Hrvatskoj zamrznula cijene goriva, one su među najvišima su u regiji, iznad 11 kuna. U Mađarskoj se litra kreće oko 10 kuna. U Srbiji je Eurodiesel skuplji nego u Hrvatskoj, a jeftiniji Eurosuper. Cijene po litri niže su i u Sloveniji. Najskuplje je u Italiji gdje biste za litru izdvojili oko 13 kuna. Gorivo je jeftinije i u Austriji, a najviše se isplati točiti u susjednoj BiH gdje je litra jeftinija za 2 i pol kune nego u Hrvatskoj. Tako na spremniku od 50 litara kod susjeda možete uštedjeti i 120 kuna.

"Imam vikendicu blizu Bosne tak da svaki put kad imam priliku definitivno tankam. 100 kuna uštedite na puni tank otprilike", kazao je Domagoj Ban iz Zagreba.

"Da mi je blizu naravno da bih išao. Em što ne bi Hrvatska zaradila jedne kune od mene na porezu, em što bi uštedio par sto kuna", kazao je Igor Bajtela iz Zagreba.

A "obnjizame cene", odnosno, spuštamo cijene kažu u Poljskoj. Kao da se dijeli besplatno, na benzinske i trgovine pohrlile su tisuće Čeha nakon što su tamošnje vlasti ukinule porez na hranu i gorivo.

I Srbija je još u prosincu zamrznula cijene osnovnih namirnica. U Sloveniji je hrana nešto skuplja, a država im je uvela jednokratnu pomoć od 150 eura za najosjetljivije. U Hrvatskoj je za sada zamrznuta samo cijena goriva, a po zamrznute cijene hrane, tko želi, može preko granice.

Tagovi: šoping u Mađarskoj, gorivo, hrana, inflacija
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE