GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji

Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 21:51
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa ustvrdili su danas kako se zlato i bitcoin međusobno ne "kanibaliziraju".

"U okruženju slabosti dolara i još uvijek vrlo niskih i negativnih realnih stopa ne vidimo da se imovine međusobno kanibaliziraju i vidimo dovoljno prostora za oboje", napisala su četiri analitičara Goldmana u istraživanju objavljenom u srijedu, piše CoinDesk.

Napomena, koja je uglavnom prilično bikovski preuzela putanju zlata do 2021. godine, bacila je dvije robe na različite krajeve ulagačkog spektra: zlato je ostalo "obrambena" igra dok je bitcoin bio više "rizičan". Bitcoin "ima drugačiju ulogu u portfeljima u odnosu na zlato", rekli su analitičari, ponajprije zbog nestabilnosti kriptovaluta.

Lošu izvedbu zlata u prošloj godini pripisuju rotaciji u rizičnije klase imovine, ali nisu precizirali kakvu bi ulogu bitcoin mogao imati u tom scenariju, kao što je to učinio JP Morgan prošlog prosinca.

Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.

"Od kraja prošle godine bitcoin je pokazao prilično usku korelaciju s osnovnim metalima, jer oba djeluju kao rizik u atmosferi straha od inflacije s privlačnim dugoročnim pričama o rastu", napisali su analitičari.

Goldmanovi analitičari rekli su da su kriptovalute jedinstveno osjetljive na nagle promjene cijena na koje utječu investitori i influenceri. Ukazali su na Rippleov XRP žeton, koji je nastao širenjem vijesti o neregistriranoj tužbi vrijednosnih papira američke Komisije za vrijednosne papire (međutim, cijena se uglavnom oporavila).

Tagovi: Goldman Sachs, zlato, bitcoin, ripple, kriptovalute, dolar
PROČITAJ I OVO
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
PONUDA
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
LONDON - Britanska usluga digitalnog bankarstva Revolut dodala je još jedanaest kriptovaluta za trgovinu u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.
Bauk inflacije sve više brine investitore
BRIGE
Bauk inflacije sve više brine investitore
NEW YORK - Najvažniji indeksi nastavili su rast i početkom travnja. Priljev svježeg kapitala ne smanjuje se.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE