GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni opskrbni lanci u velikoj opasnosti zbog kaosa u Crvenom moru

Globalni opskrbni lanci u velikoj opasnosti zbog kaosa u Crvenom moru
NA RUBU PUCANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 21:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Napadi Houthi militanata koje podupire Iran na brodove u Crvenom moru već su uzdrmali globalnu trgovinu. A moglo bi doći do novih poremećaja i povećanja cijena za pošiljke robe i goriva.

Nekoliko velikih brodskih kompanija i prijevoznika nafte obustavilo je svoje usluge kroz Crveno more jer je više od desetak brodova napadnuto od početka rata između Izraela i Hamasa početkom listopada.

Sada pomorska industrija – i svijet – čekaju vidjeti kako će Sjedinjene Države odgovoriti. Očekuje se da će američki ministar obrane Lloyd Austin u utorak dati više detalja o američkoj strategiji, rekao je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport i Evergreen rekli su da će odmah preusmjeriti sva planirana putovanja kako bi osigurali sigurnost svojih pomoraca i plovila. Zajedno, ovi prekooceanski brodovi predstavljaju oko 60% globalne trgovine.

Evergreen je također rekao da će privremeno prestati prihvaćati bilo kakav teret upućen u Izrael, obustavljajući svoju uslugu dostave u Izrael. Orient Overseas Container Line (OOCL), koji je dio COSCO Shipping Groupa u kineskom vlasništvu, također je prestao primati izraelski teret, navodeći operativne probleme.

„Oko 30% izraelskog uvoza dolazi kroz Crveno more na kontejnerskim brodovima koji su rezervirani dva do tri mjeseca unaprijed za potrošačke ili druge proizvode, što znači da ako se putovanje sada produlji, proizvodi s rokom trajanja od dva do tri mjeseca neće se isplatiti uvoz s Dalekog istoka,” rekao je Yoni Essakov, koji sjedi u izvršnom odboru Izraelske pomorske komore.

"Uvoznici će morati povećati zalihe zbog neizvjesnosti i platiti puno više, a drugi će izgubiti na svojim tržištima jer vrijeme do tržišta nije konkurentno", dodao je Essakov.

U ponedjeljak je naftni div BP rekao da će također zaustaviti brodsku aktivnost u Crvenom moru dok Hutiji sa sjedištem u Jemenu nastavljaju svoje napade.

“Sigurnost i sigurnost naših ljudi i onih koji rade u naše ime prioritet je BP-a. U svjetlu pogoršane sigurnosne situacije za brodarstvo u Crvenom moru, BP je odlučio privremeno pauzirati sve tranzite kroz Crveno more”, rekla je tvrtka u izjavi za CNBC. "Ovu ćemo preventivnu stanku stalno razmatrati, ovisno o okolnostima kako se budu razvijale u regiji."

Skupina naftnih tankera Frontline također je rekla da izbjegava Crveno more.

Napadi su već povećali troškove pomorskog prijevoza. Od početka rata Izrael-Hamas, Azija-SAD. Cijene na istočnoj obali porasle su 5% na 2497 USD po kontejneru od 40 stopa, prema Freightosu. Moglo bi postati još skuplje jer velike tvrtke izbjegavaju Sueski kanal, koji se ulijeva u Crveno more, i umjesto toga odluče ići oko Afrike kako bi došle do Indijskog oceana.

Time se ruta dostave produžuje do 14 dana, što dovodi do većih troškova goriva. A budući da brodovima treba više vremena da stignu do svojih odredišta, zaobilazno rješenje rezultira uočenim "smanjenjem kapaciteta plovila". Kašnjenja u isporukama kontejnera i robe su neizbježna.

Kontejnerski prijevoz predstavlja gotovo trećinu ukupnog globalnog prijevoza, s procijenjenom vrijednošću prevezene robe koja iznosi 1 bilijun dolara, prema Michaelu Aldwellu, izvršnom potpredsjedniku pomorske logistike u Kuehne+Nagelu.

“Otprilike 19.000 brodova godišnje plovi Sueskim kanalom”, rekao je Aldwell. „Predviđa se da će produljeno vrijeme provedeno na vodi apsorbirati 20% kapaciteta globalne flote, što dovodi do potencijalnih kašnjenja u dostupnosti brodskih resursa.

Također će biti kašnjenja u vraćanju praznih kontejnera u Aziju, što će samo povećati probleme u opskrbnom lancu, dodao je.

Moody's je istaknuo kašnjenja u bilješci klijentima.

"Ova situacija, ako se produži dulje od nekoliko dana, imat će pozitivne kreditne implikacije i za industriju kontejnerskog prijevoza i za tržišta tankera i rasutog tereta", napisao je Daniel Harlid, viši kreditni službenik u Moody's. "Ali to također povećava rizik od daljnjih poremećaja u opskrbnim lancima."

Osiguravatelji također mijenjaju svoje stajalište, što bi moglo rezultirati većim troškovima prebačenim na pošiljatelje i potrošače. Zajednički ratni odbor (JWC), koji uključuje članove sindikata iz Lloyd's Market Association i predstavnike londonskog tržišta osiguravajućih društava, rekao je da proširuje svoju zonu visokog rizika na 18 stupnjeva sjeverno s 15 stupnjeva sjeverno.

„Područje na popisu Crvenog mora prošireno je za 3 stupnja sjeverno kako bi se uračunao domet projektila iz Jemena, odražavajući dinamičnu i promjenjivu situaciju u kojoj su vlasnici brodova

Tagovi: globalni lanci opskrbe, lanci opskrbem brodari, huzji, iran, crveno more
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE