GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates vidi budućnost u biljnom mesu

Gates vidi budućnost u biljnom mesu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 18:22
Autor: SEEbiz / klix.ba
NEW YORK - Multimilijarder Bill Gates je u podcastu "Unconfuse me" ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni utjecaj mesa na okoliš te je tom prilikom izjavio da vjeruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva.

O utjecaju poljoprivrede na okoliš razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Thompsonom, poznatim kao Questlove, koji je također investirao u nekoliko startupa za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama. Među tim startupima su kompanije Impossible i NotCo.

Questlove je Gatesu kazao da Impossible proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami. Questlove je istakao da ga je osvojilo to što biljna hrana ima okus pravog mesa.

Poljoprivredom se stvara 24 posto od ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i gnojiva.

Najviše stakleničkih plinova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnoj razini oslobađa se 50 kilograma stakleničkih plinova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: "Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte".

U knjizi iz 2021. "Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)" je napisao da će učinkovita borba protiv klimatskih promjena značiti podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će okus ovog mesa biti sve bolji.

Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu jesti stvarno meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje od pravog mesa. Zato kroz svoju fondaciju podržava startupe za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa, prenosi Euronews.

Tagovi: Bill Gates, biljke, biljno meso, questlove, Impossible
PROČITAJ I OVO
Saylor: Bitcoin je najjača klasa imovine
STAVOVI
Saylor: Bitcoin je najjača klasa imovine
NEW YORK - MicroStrategy Inc., na čelu s predsjednikom Michaelom Saylorom, kupuje velike količine bitcoina od 2020. Nedavno je u veljači kupio dodatnih 3000 bitcoina za 155,4 milijuna dolara.
Wall Street: Nasdaq najveći dobitnik i na dnevnoj i na mjesečnoj razini
OPTIMIZAM
Wall Street: Nasdaq najveći dobitnik i na dnevnoj i na mjesečnoj razini
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite napredovali su u četvrtak dok su glavni indeksi išli prema dobitnom mjesecu.
Zagrebačka burza: Treći uzastopni pad, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Treći uzastopni pad, Zaba u fokusu
ZAGREB - Treći uzastopni negativni dan na Zagrebačkoj burzi, a za takav su rasplet najodgovorniji Zagrebačka banka i Span.
Kiseli krastavčići iz Srbije vraćeni s hrvatske granice
PESTICID
Kiseli krastavčići iz Srbije vraćeni s hrvatske granice
BEOGRAD - Pasterizovani krastavčići iz Srbije vraćeni su sa hrvatske granice zbog prisustva ostataka pesticida metalaxyl, saopšteno je na portalu RSAFF.
Brodarske kompanije na velikim mukama
PROBLEMI
Brodarske kompanije na velikim mukama
BERLIN - Već opasnost prolaska kroz Crveno more je ugrozila globalnu razmjenu, a problem je i vodostaj u Panamskom kanalu. Rezultat su opet visoki troškovi transporta i muka špeditera držati se rokova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE