GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto bi dionice mogle imati loš rujan, a zlato dobar

Evo zašto bi dionice mogle imati loš rujan, a zlato dobar
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 18:21
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Rujan je poznat na Wall Streetu po jakim sezonskim oscilacijama. Neki od njih čak mogu uživati dovoljno jaku statističku i teoretsku potporu da opravdaju klađenje na njih.

Možda je najpoznatija istina koja se temelji na rujnu da je to užasan mjesec za dionice. Ono čega je manje svjesno je da se također smatra najboljim mjesecom u kalendaru za zlato.

Razmotrite učinak zlata od 31. prosinca 1974., kada je postalo legalno za građane SAD-a da ga posjeduju. Od tada, zlatne poluge GC00 –0,05% u američkim dolarima proizvele su prosječni dobitak od 1,8% u rujnu, više od četiri puta više od prosječnog povrata od 0,4% u ostalih 11 mjeseci kalendara. Upravo je obrnut slučaj s dionicama: Dow Jones Industrial AverageDJIA +0,33% izgubio je u prosjeku 1,0% u rujnu počevši od 1975., naspram prosječnog porasta od 1,0% u svim ostalim mjesecima, piše Barrons.

Dow je prisutan puno dulje od razdoblja od 1975., naravno, a rujan je također bio najlošiji prosjek u toj duljoj povijesti. Otkako je referentna vrijednost stvorena 1896., rujan je proizveo prosječni gubitak od 1,1%, naspram prosječnog dobitka od 0,8% u svim ostalim mjesecima. Tužna relativna izvedba rujna bila je izuzetno dosljedna, štoviše: njegov povratni rang u odnosu na ostalih 11 mjeseci ispod je prosjeka u svakom desetljeću od 1900. osim jednog.

S obzirom na to, možda nije iznenađenje da je prosječna razlika povrata Dow-a između rujna i svih ostalih mjeseci značajna na razini pouzdanosti od 95% koju statističari često koriste kada procjenjuju je li uzorak vjerojatan istinit.

Goldov rujanski rekord je manje dosljedan. Do prije desetak godina, rujan je bio najbolji mjesec u kalendaru za zlato. Od tada je bilo najgore, a ovo nedavno iskustvo slabi - iako ne eliminira - statistički argument u korist zlata kao zvjezdanog rezultata u rujnu. Tijekom cijelog razdoblja od 1975. taj je statistički slučaj samo marginalno značajan—na razini pouzdanosti od samo 90%, umjesto tradicionalne razine od 95%.

Bez obzira na snagu statističkog slučaja u korist sezonskog obrasca, ne biste se trebali kladiti na njegovu postojanost osim ako se ne može dati uvjerljiv teorijski argument zašto bi on uopće trebao postojati.

Nakon godina mog inzistiranja da takav slučaj ne postoji za dionice, nedavna studija u Journal of Financial and Quantitative Analysis promijenila je moje mišljenje. Pod naslovom "Sezonska raspodjela imovine: dokazi iz tokova uzajamnih fondova", studiju je proveo Mark Kamstra s kanadskog Sveučilišta York; Lisa Kramer sa Sveučilišta u Torontu; pokojni Maurice Levi sa Sveučilišta British Columbia; i Russ Wermers sa Sveučilišta Maryland. Pronašli su jake dokaze da je sezonski afektivni poremećaj (SAD) izvor lošeg učinka burze u rujnu.

SAD je, naravno, depresivni poremećaj raspoloženja povezan s promjenom godišnjih doba. Rijetki ga povezuju s rujnom, budući da tijekom zimskih mjeseci više ljudi pati od SAD-a. Ali ono što utječe na tržište dionica nije koliko njih pati od SAD-a, već promjene u tom broju. A najveća promjena iz mjeseca u mjesec kod oboljelih od SAD-a, prema psihološkim podacima, događa se između kolovoza i rujna.

Autori ove nedavne studije povezali su ove mjesečne JCI promjene s burzom mjerenjem tokova novca u i iz dioničkih zajedničkih fondova. Nakon kontrole drugih mogućih čimbenika koji bi potencijalno također mogli objasniti te tokove, istraživači su pronašli visoku korelaciju između promjena u učestalosti SAD-a i tokova uzajamnih dioničkih fondova. Rujan je mjesec s najvećim neto odljevom.

Stoga se može dati i jak statistički i jak teorijski argument zašto bi rujan mogao biti ispodprosječan mjesec za dionice. Iako to ne jamči da će burza izgubiti tlo pod nogama u nadolazećem rujnu, povećava vjerojatnost da će pasti.

Postoje razlozi zašto bi zlato trebalo biti dobro u rujnu, ali oni su slabiji od razloga zašto bi dionice trebale biti loše. Jedinu akademsku studiju o tendenciji zlata da ima dobre rezultate u rujnu, barem koliko ja znam, proveo je prije više od deset godina Dirk Baur, profesor financija na Sveučilištu Zapadne Australije. U svojoj studiji iz 2012., pod naslovom "Sezonalnost zlata - jesenski učinak", pretpostavio je da ovu tendenciju može uzrokovati bilo koji od nekoliko različitih čimbenika, uključujući SAD faktor koji može objasniti loše izglede dionica za rujan. Drugi mogući faktor, napisao je, je potražnja za nakitom u Indiji prije Diwalija, što je godišnji "festival svjetla" u toj zemlji koji se održava u nekom trenutku tijekom listopada ili studenog. (Ove godine Diwali će se slaviti 12. studenog.)

Baur je u svojoj studiji naglasio da su njegove te hipoteze ipak samo nagađanja. U nedavnoj e-poruci dodatno je nagađao da je rujan posljednjih godina možda prestao biti dobar mjesec za zlato jer je dovoljno ulagača postalo svjesno sezonskog obrasca i pokušalo iz toga profitirati—ubijajući tako gusku koja nosi zlatno jaje. Preskočivši pušku i kupujući zlato u kolovozu umjesto u rujnu, napisao je, prenijeli su rujanske dobitke u kolovoz. Od 2010. kolovoz je najbolji mjesec u kalendaru za zlato.

Zaključak: oklada da će zlato dobro proći tijekom rujna znatno je nesigurnija od oklade da će dionice proći loše.

Tagovi: zlato, dionice, robna tržišta
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE