GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobro izvješće s tržišta rada komplicira situaciju Jeromea Powella

Dobro izvješće s tržišta rada komplicira situaciju Jeromea Powella
SLOŽENA SITUACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 16:29
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Donald Trump povećava pritisak na čelnika Fed-a jer postaje jasno da će se bilo kakva smanjenja kamatnih stopa vjerojatno približiti danu izbora.

Napori predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella da vodi monetarnu politiku kroz užarenu izbornu godinu postali su još kompliciraniji.

Izvješće o zapošljavanju veće od očekivanog objavljeno u petak ujutro koje je iznenadilo Wall Street znači da je još vjerojatnije da će središnja banka pomaknuti razmatranje smanjenja kamatnih stopa bliže danu izbora. Powell je ovog tjedna već jasno dao do znanja da smanjenje u ožujku vjerojatno neće biti razmatrano.

To stavlja Fed na kurs sudara s osobama s obje strane političke podjele koje su spremne napasti Powella ako rezovi dođu prerano ili prekasno za njihovu volju. Ti kritičari uključuju republikanskog favorita Donalda Trumpa, koji je u petak ponudio novo upozorenje koje će vjerojatno povećati pritisak na Powella, piše Yahoo! Finance.

"Mislim da će učiniti nešto kako bi vjerojatno pomogao demokratima", predvidio je Trump, rekavši da "čini mi se kao da pokušava sniziti kamatne stope možda zbog toga da ljudi budu izabrani."

"Mislim da je on političan", dodao je bivši predsjednik o Powellu u novom intervjuu s Mariom Bartiromo iz Fox Businessa koji je mreža objavila u petak ujutro.

Trump je također ponovio da neće ponovno imenovati Powella kada mu istekne mandat 2026. i da ima ideje tko bi ga mogao zamijeniti, ali "ne mogu vam sada reći".

Trump je bio predsjednik koji je prvobitno imenovao Powella na njegovu sadašnju poziciju 2017. prije nego što se brzo okrenuo protiv njega u godinama koje su uslijedile. Nema dokaza da se Powell, republikanac, zalaže za monetarnu politiku koja bi koristila jednoj ili drugoj stranci.

Sam Powell ovog je tjedna bio upitan o političkom pritisku Trumpa i drugih republikanaca te je odvratio pitanje želi li uopće treći mandat.

"Nemam stav o tome, to nije nešto na što sam fokusiran", rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu.

Izvješće o poslovima od petka nadmašilo je očekivanja. Američko gospodarstvo je u siječnju stvorilo 353.000 radnih mjesta koja se ne bave poljoprivredom, prema podacima Ureda za statistiku rada, što je znatno više od 185.000 koliko očekuju ekonomisti.

Podaci za prosinac također su revidirani kako bi pokazali 333.000 radnih mjesta stvorenih prošlog mjeseca.

"Moje prve riječi bile su 'o moj Bože'," rekla je Jennifer Lee, viša ekonomistica BMO Capital Markets, na Yahoo Finance Live u petak ujutro nakon što je vidjela podatke o radnim mjestima.

Neposredna rasprava nakon izvješća o zapošljavanju od petka bila je mogu li dobre ekonomske vijesti biti loše za ulagače koji se nadaju skorom smanjenju stopa.

Lee je predvidjela da veliki pad znači da se smanjenje kamata u ožujku "definitivno neće dogoditi" i da bi prvo smanjenje moglo pričekati do druge polovice godine, možda u srpnju.

Srpanj je, naravno, samo nekoliko mjeseci prije dana izbora i također isti mjesec kada će Trump vjerojatno treći put zaredom prihvatiti predsjedničku nominaciju GOP-a.

Republikanci bi trebali izabrati svog kandidata u tjednu 15. srpnja u Milwaukeeju. Samo nekoliko dana kasnije, Powell i Savezni odbor za otvoreno tržište središnje banke okupit će se u Washingtonu 30. srpnja.

Tržišta su započela godinu predviđajući da će u 2024. biti šest smanjenja, tri više od procjena dužnosnika Feda, te da će smanjenja vjerojatno početi u ožujku.

Ali kreatori politike odustaju od tog vremenskog okvira, tvrdeći da im je potrebno više dokaza o održivom spuštanju inflacije do Fed-ovog cilja od 2%.

Powell je to ponovio na tiskovnoj konferenciji ovog tjedna nakon što je Fed pristao zadržati stope nepromijenjenima za četvrti uzastopni sastanak FOMC-a, držeći ih na najvišoj razini u 22 godine.

Tagovi: powell, fed, kamate, ekonomija, amerika, trump
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE