GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalmatinskom pršutu ugrožena budućnost?

Dalmatinskom pršutu ugrožena budućnost?
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 08:55
Autor: SEEbiz
zadar - Nakon što je u okolici Zadra pronađena uginula divlja svinja za koju se analizom uzoraka utvrdilo da je bila zaražena afričkom svinjskom kugom, malobrojni uzgajivači svinja na tom području moraju podići razinu biosigurnosti. Pune ruke posla imaju i veterinari.

Do kraja listopada moraju popisati sve uzgajivače. Iako je u zadarskom zaleđu domaćih svinja sve manje, nema kuće u kojoj se ne jedu svinjski proizvodi. Mnogi se pitaju je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta.

Šime Odžaković pionir je agroturizma u zaleđu Zadra. Na njegovo imanje dolaze brojni turisti, a i domaći vole ono što proizvede. Posebno njegovo veličanstvo - pršut.

- Osamnaest kilograma mora biti 18 mjeseci. Kad se skine, on je do Uskrsa na dimu, poslije ide na dozrijevanje u komoru, objasnio je za HRT Šime Odaković Mime, vlasnik agroturističkog izletišta u Nadinu, kako radi pršut.

U Ravnim Kotarima svinja je sve manje. S obzirom na svinjsku kugu u Slavoniji, do sirovine je sve teže doći.

- Što se tiče pršuta, pršuti će biti, ali će biti "masne" cijene i što budu "masnije" cijene bojim se da ih neće ni biti, smatra Odžaković.

Od svinjskog mesa pravi se i tradicionalni Ninski šokol, za koji treba kvalitetno meso domaće svinje od najmanje godinu dana. Problem je i ranija svinjokolja, jer pršuti i šokoli u Dalmaciji se prave u prosincu. Šime Skočić sirovinu je uzimao u Karlovcu.

- Idemo još uvijek u Karlovac, ali oni do 30. studenog moraju poklati. To je za nas prerano, istaknuo je Šime Skočić, šokolar iz Nina.

Kod domaćih svinja u Zadarskoj županiji zaraze zasad nema. Uzgajivači svinje moraju držati u objektima visoke, treće kategorije. Tko to nema, sa svinjokoljom mora završiti do kraja listopada.

- Ono što je sreća kod Zadarske županije da te životinje mogu zaklati na vlastitom dvorištu uz prethodni klinički pregled i meso obrađivati kao što je tradicija, izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Ako se bolest kod domaćih svinja i pojavi, proizvodi koji fermentiraju dulje od 9 mjeseci svejedno su dopušteni. Proizvodnja pršuta, naglašavju u Ministarstvu, nije ugrožena.

Proizvođači pršuta još ne znaju koliko će ih u prosincu koštati sirovina. Jedno je sigurno. Zvijezda dalmatinske kuhinje dogodine će koštati kao suho zlato.

A ne bude li svinja dovoljno u Hrvatskoj, meso će uvoziti.

Tagovi: pršut, dalmatinski pršut, agrička svinjska kuga
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE