GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Članovima OMF-ova vraćeno 7,3 milijuna eura naknade za upravljanje

Članovima OMF-ova vraćeno 7,3 milijuna eura naknade za upravljanje
NAKNADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2023 / 17:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Članovima obveznih mirovinskih fondova (OMF) početkom svibnja vraćeno je ukupno 7,26 milijuna eura ranije zaračunate naknade za upravljanje, čime je smanjen stvarni iznos naplaćene naknade, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Naime, prema Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, svako mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade od najviše 20 posto ukupnog naplaćenog iznosa svih mirovinskih društava. Ukoliko u jednoj godini naplati naknadu koja prelazi navedenih 20 posto, višak iznosa mirovinsko društvo vraća Središnjem registru osiguranika (REGOS), koji ih potom u idućoj godini raspoređuje na sve članove mirovinskih fondova prema veličini njihove imovine, pojasnili su iz Hanfe.

Četiri su obvezna mirovinska fonda (OMF), a raspodjela je određena na način da je osiguranicima fonda Allianz ZB kategorije A pripalo 35,5 tisuća eura, kategorije B 2,4 milijuna eura, a kategorije C 244,5 tisuća eura.

Na članove Erste fonda kategorije A otpalo je 23,4 tisuće eura, kategorije B 991,7 tisuća eura, a kategorije C 69,8 tisuća eura. Nadalje, na osiguranike PBZ Croatia osiguranja kategorije A odnosi se 33,04 tisuće eura, fonda kategorije B 1,14 milijuna eura i kategorije C 105,3 tisuće eura.

Članovima Raiffeisen obveznih mirovinskih fondova kategorije A raspoređeno je 27,1 tisuću eura, kategorije B 1,96 milijuna eura i kategorije C 197,4 tisuće eura.

Iz Hanfe su podsjetili i da je naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom također propisana zakonom te je ista za sva mirovinska društva i sve kategorije mirovinskih fondova (A,B,C).

Zakon je predvidio da se ona kroz godine, kako raste imovina OMF-ova, u relativnom postotku smanjuje te je sada na najnižoj razini od njihovog osnutka, napisali su iz Hanfe.

Krajem ožujka ove godine neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je 18,2 milijarde eura, a u njima trenutno štedi 2,19 milijuna građana.

U otvorenim dobrovoljnim mirovinskim fondovima neto imovina istodobno iznosi gotovo 907 milijuna eura, a u njima štedi 378.250 članova, izvijestili su iz Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE