GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjelogodišnji turizam napokon postaje stvarnost

Cjelogodišnji turizam napokon postaje stvarnost
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Turistička sezona sve je dulja. U Istri i sada dnevno boravi oko 12.000 gostiju, što je prije 10-ak godina bilo nezamislivo. Ipak, početak prave sezone označit će uskrsni blagdani kada će se broj turista na našem najvećem poluotoku učetverostručiti.

Odmori vikendom sve su popularniji pa je i u ovo doba samo u Rovinju oko 2000 turista.

- Super je ovdje u Rovinju. Super, sve je fino, pohvalila je Alenka iz Slovenije.

Ovdje se pripremaju i nogometaši iz Austrije i Njemačke. Imaju, kažu, najbolje uvjete - od terena i smještaja do hrane.

- Za sportaše trebamo imat malo jaču hranu i uvijek traže još, navela je za HRT Lea Filipić, kuharica u hotelskom restoranu.

- Znamo da je ovdje dobra klima, izvrsni su i uvjeti za trening, a lako je doći iz Njemačke jer ste blizu, izjavila je Karolin iz Njemačke.

Već je dosad, prema broju noćenja, nadmašeno isto razdoblje lanjske predsezone koja je pak bila rekordna.

- Ako idemo ovim korakom vjerujemo da će ova biti još bolja. Predsezona i posezona nama su bitna razdoblja kako bi povećali broj noćenja u tim dijelovima godine, istaknula je Iva Damuggia, TZ Rovinj.

- Booking je dobar, popunjenost je dobra pogotovo tijekom vikenda. Za Uskrs otvaramo još četiri objekta, tri u Rovinju i jedan u Vrsaru, izjavio je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Zbog velikog zanimanja turista, uskoro se otvara i hotel na gradskom trgu, unatoč tomu što popločivanje dotad neće biti dovršeno. Zanimanje putnika za odmor tijekom Uskrsa nije manje ni za ostatak Istre.

- Uskrsni praznici u Istri će bit dobro popunjeni, još uvijek je skoro mjesec dana do Uskrsa, rezervacije idu dalje, međutim, očekujemo da će to biti na nivou onoga što je inače bio Uskrs, objasnio je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

Više nitko ni ne spominje da bi zbog ranog Uskrsa praznici mogli podbaciti. Trendovi se mijenjaju pa tako npr. u Puli i Medulinu nekoliko velikih hotela radi cijele zime.

- Gosti biraju, ne samo zbog cijene, nego biraju neki mirniji period godine kad je manje bučno, kad nije tako toplo, gdje nije tako daleko. To su ona kratka kretanja da tako kažem. Znači taj 365, o čemu stalno govorimo, se lagano ustvari ostvaruje, naglasila je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe.

Uz vikend-turiste, sportaše i kongresne goste, u Puli trenutačno boravi i 300-tinjak filmaša iz Njemačke. Zaposjeli su Arenu za snimanje filma, kako doznajemo, prema priči o djevojčici koja je odrastala u ruševinama amfiteatra.

O popunjenosti uoči uskrsnih blagdana na splitskom području u središnji Dnevnik HTV-a uživo se javila novinarka Ivana Šilović koja je rekla kako hoteli u Splitu rade cijelu godinu, a da je to dobra računica govori i podatak da će se do 2026. godine što obnoviti, što izgraditi nekoliko velikih hotela.

- Uskršnji blagdani dolaze nam vrlo rano i perspektiva pokazuje da će te brojke biti znatno bolje nego što su bile prošle godine, rekla je Šilović.

Razgovarala je s direktoricom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Vladović koja je rekla kako očekuju da će tako i biti.

- Prošle godine smo imali jednu sjajnu predsezonu. U prvih pet mjeseci smo ugostili preko pola milijuna turista i time bili u vrhu turističkih zemalja u proljeće. Isto tako, hoteli koji su otvoreni ne samo u Splitu nego i svim većim gradovima Dalmacije cijelu godinu govore da mi više ne govorimo o sezonama nego govorimo o cijelogodišnjem turizmu. Isto tako u prilog ide činjenica da već 24. ožujka kreće ljetni red letenja sa preko 30-ak dolazaka dnevno iz europskih zemalja dnevno. Sve to govori u pravcu interesa turista da dođu već u proljeće ne samo zbog otvorenih hotela nego i zbog brojnih manifestacija, bilo da su to sportske aktivnosti, gastronomske ili kulturne na kojima intenzivno radimo i koje intenzivno predstavljamo na svim sajmovima i promocijama, pojasnila je Vladović.

Neki veliki sajmovi su već održani, a sad će Berlinski turistički sajam i Vladović sutra putuje na njega jer su Nijemci zapravo naši uvijek rado viđeni gosti. Pojasnila je kakva je perspektiva s njima.

- Njemačko tržište, ima svoje recesije kao što je većina svijeta ima, i mi smo intenzivirali svoje aktivnosti na njemačkom tržištu, učestvovali na nekoliko sajmova i prezentacija sa strateškim partnerima. Vjerujemo da smo se obratili onoj vrsti gostiju koja bježi od mase, koja želi kvalitetu, kulturu, dobru gastronomiju. Obratili smo se onima koji traže posebnosti, a Dalmacija je zaista posebna, istaknula je Vladović.

Na Makarskoj rivijeri već su ovih dana otvoreni hoteli, a hoteli na otocima bit će otvoreni u zadnjem tjednu ovog mjeseca.

Tagovi: turizam, rovinj, istra, poreč, split, dubrovnik, makarska, žgomba
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE