GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata ostat će visoke, ovo su razlozi

Cijene zlata ostat će visoke, ovo su razlozi
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Cijene zlata dosegle su u ponedjeljak 2.135 dolara za uncu, što je novi rekord u apsolutnom iznosu. Ako se uzme u obzir inflacija, vrijednost zlata 1980. godine bila je ipak viša, prevedeno na današnje cijene tada je iznosila oko 2600 dolara.

U ostatku tjedna zabilježen je rast profita, a zlato je u petak nakratko izgledalo ispod granice od 2.000 dolara jer sada ponovno izgleda da će Fed prvi put smanjiti kamatne stope u svibnju, a ne u ožujku. Na pad zlata utjecalo je i pozicioniranje velikih igrača koji su u posljednjih 12 mjeseci imali najviše otvorenih dugih pozicija. Srebro se povuklo u odnosu na vrhunac u ponedjeljak za više od deset posto

Cijene zlata dosegnule su još jedan rekord ovaj tjedan nakon burne 2023. godine, a kombinacija geopolitičkih napetosti i kontinuirane kupnje središnje banke trebala bi dovesti do toga da potražnja ostane otporna sljedeće godine, prema Svjetskom vijeću za zlato.

Žuti metal probio je 2.100 dolara za uncu u ponedjeljak prije nego što je lagano usporio, a spot cijene su se kretale na oko 2.030 dolara za uncu rano u petak.

U svom izvješću o izgledima za zlato za 2024. objavljenom u četvrtak, Svjetsko vijeće za zlato primijetilo je da mnogi ekonomisti sada očekuju "meko slijetanje" u SAD-u - Federalne rezerve vraćaju inflaciju na cilj bez izazivanja recesije - što bi bilo pozitivno za globalno gospodarstvo.

Industrijsko tijelo (koje predstavlja tvrtke koje se bave rudarstvom zlata) primijetilo je da povijesno gledano, okruženja mekog slijetanja "nisu bila posebno privlačna za zlato, što je rezultiralo ravnim do blago negativnim prosječnim prinosima."

“Ipak, svaki ciklus je drugačiji. Ovoga puta, pojačane geopolitičke napetosti u ključnoj izbornoj godini za mnoga velika gospodarstva, u kombinaciji s kontinuiranom kupnjom središnje banke, mogle bi pružiti dodatnu potporu zlatu”, dodao je WGC.

Njegovi su stratezi također primijetili da vjerojatnost mekog prizemljenja "nikako nije sigurna", dok globalna recesija još uvijek nije isključena.

"Ovo bi trebalo potaknuti mnoge ulagače da u svojim portfeljima drže učinkovite zaštite, poput zlata", dodao je WGC.

Dva najznačajnija događaja za potražnju za zlatom u 2023. bili su kolaps banke Silicijske doline i napad Hamasa na Izrael, rekao je WGC, procjenjujući da su geopolitički događaji dodali između 3% i 6% cijeni zlata tijekom godine.

Tagovi: zlato, cijene zlata, dolar, metali, srebro
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE