GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank pokušava održati gotovinsko plaćanje

Bundesbank pokušava održati gotovinsko plaćanje
GOTOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2024 / 17:51
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemačka središnja banka udružila je snage s udrugama banaka, trgovaca i potrošača na očuvanju gotovinskog plaćanja u razdoblju sve raširenije upotrebe kartica.

Bundesbank je inicirao osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu koji će tražiti rješenja za aktualne probleme u upravljanju gotovinom, stoji na stranici središnje banke.

Forum će okupiti predstavnike središnje i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbank.

Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv).

Potrošači u Njemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja, rekla je članica uprave vzbv-a Ramona Pop na skupu. Njemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvaćanju kartičnog plaćanja nego u drugim europskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

U internetskoj anketi među 1.000 ispitanika, provedenoj sredinom studenog u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u posljednje tri godine bili primorani dulje putovati do mjesta na kojem mogu podići gotovinu.

Njih 23 posto požalilo se na više troškove podizanja gotovine, a 27 posto navelo je da barem jednom u posljednjih šest mjeseci nisu mogli platiti račun novčanicama i kovanicama.

Prema riječima člana uprave Bundesbanka Burkharda Balza, cilj je novoosnovane inicijatie zadržati gotovinu "kao učinkovito sredstvo plaćanja u širokoj primjeni" u promjenjivom platnom okruženju.

"Novim forumom možemo dati snažan glas gotovini i pomoći da građani u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno plaćati novčanicama i kovanicama", rekao je Balz, koji će u forumu obnašati predsjedateljsku dužnost.

Tagovi: Bundesbank, gotovina, kartice
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE