GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Uspijevamo izbjerći negativne posljedice masovnog turizma

Brnjac: Uspijevamo izbjerći negativne posljedice masovnog turizma
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 18:04
Autor: SEEbiz
VARAŽDIN - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je u petak varaždinski Špancirfest, a u izjavi novinarima izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima u turizmu, a što je i u skladu s Vladinom strategijom razvoja održivog turizma u Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Brnjac je istaknula kako su zadovoljni ne samo s trenutnim brojkama, već i s dugoročnom strategijom kojom žele razvijati održiv turistički promet tijekom cijele godine.

“Nije nam cilj imati vršno opterećenje tijekom 7. i 8. mjeseca – takvo da to naše prometnice ne mogu prihvatiti, da naša komunalna infrastruktura puca, da nemamo električne energije i vode. Upravo zato smo krenuli s razvojem same strategije”, istaknula je Brnjac.

Važna ravnoteža između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva
Ključni naglasak Ministarstva je na ravnomjernom rasporedu dolazaka tijekom cijele godine.

Ministrica je istakla kako se trenutno drže brojki iz 2019. godine, te da je primjetno unapređenje destinacija kako bi se izbjegli negativni učinci masovnog turizma.

“Kroz planove upravljanja definiramo koliko svaka destinacija može prihvatiti turista, što je itekako bitno za znati. Ono u što ulažemo je da jačamo kontinent, smještajne kapacitete i kvalitetu, što je najbitnije osigurati našim turistima”, rekla je Brnjac.

Naglasila je važnost postizanja ravnoteže između turističkog razvoja i zaštite okoliša te kvalitete života lokalnog stanovništva. “Pokazalo se da su mnoge naše destinacije imale borbu sa masovnim turizmom. Zato smo krenuli u reformu upravljanja razvoja destinacijama, zato se donosi novi Zakon. To je ono što je u konačnici bitno – zadovoljstvo lokalnog stanovništva, ne devastacija obale”, poručila je Brnjac.

Ministrica je potvrdila zadovoljstvo predsezonom i najavljenom podsezonom, unatoč izazovima vremenskih uvjeta. “Imamo najbolju predsezonu ikada. Podsezona pokazuje obećavajuće rezultate – hotelijeri i kampovi su izrazito zadovoljni” izjavila je.

Hrvatska narodna banka (HNB) već je predstavila pozitivne prognoze prihoda od turizma, no ministrica je naglasila kako treba pričekati konače brojke krajem godine. “Prošla godina je već bila rekordna, a za ovu godinu HNB je izašao s podatkom od 14,1 milijarde. Pričekajmo kraj godine da bismo dobili cjelovitu sliku”, izjavila je ministrica turizma i sporta.

Dodala je kako prema HNB-u prihodi za prva tri mjeseca već bilježe rast od 38 posto u usporedbi s prethodnom rekordnom godinom.

Tagovi: Nikolina Brnjac, turizam, održivost
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE