GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Izvanredna predsezona, sezona na razini 2019. i odlične najave za posezonu

Brnjac: Izvanredna predsezona, sezona na razini 2019. i odlične najave za posezonu
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 20:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nikolina Brnjac. ministrica turizma i sporta, za središnji dnevnik HRT-a je govorila o rezultatima turističke sezone.

Brnjac je otkrila kakve prihode državni proračun može očekivati te kakve promjene možemo očekivati u turizmu. Osvrnula se na trend većeg broja dolazaka.

"Kada pogledamo dosadašnji tijek turističke godine, možemo biti jako zadovoljni. Imali smo izvanrednu predsezonu, sezonu na razini 2019. i odlične najave za samu posezonu. I upravo to nam je i cilj, da razvijemo cjelogodišnji turizam, i upravo to je pokazatelj. Kada pogledamo samo brojke na kontinentu, vidimo da je povećan turistički promet u odnosu na 2019.", rekla je ministrica za HRT.

Brnjac je rekla kako je cjelogodišnji ravnomjerni turizam strateško opredjeljenje njezinog ministarstva.

"Naše strateško opredjeljenje razvoja cjelogodišnjeg, ravnomjerno razvijenog turizma je upravo moguće. I sve ono što radimo kroz projekte Ministarstva turizma i sporta, kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti. Dakle, to su projekti koji financiraju izgradnju novih hotelskih objekata, smještajnih jedinica, zdravstveni turizam, nove objekte koji podižu samu kvalitetu. Na taj način omogućuje se i sam razvoj malog i srednjeg poduzetništva i samih funkcionalnih regija.

Dakle, kroz sve dodatne sadržaje i na taj način stvaramo upravo onu ponudu koju želimo, a to je cjelogodišnji, ravnomjerno reguliran turizam. Što se tiče samih prihoda, za prva tri mjeseca, dakle, Hrvatska narodna banka ima 38% veće prihode nego što su to bili lani, a znamo da je lani bila godina najbolja što se tiče prihodovne strane. Tako da, stvarno očekujemo i do kraja cijele turističke godine kada se podvuče crta da će biti izvrsni turistički rezultati", kazala je ministrica turizma.

Brnjac je komentirala temu koja je dominirala u javnosti, a to su visoke cijene.

"Ako dolazi do povećanja kvalitete, onda to naravno može pratiti i cijena. I jedno bez drugoga ne ide. Vrijednost za novac. Hotelijeri su odradili svoj posao. Što se toga tiče, mi imamo 50 posto i više objekata koji su 4-5 zvjezdica. Kampovi naši su također preko 50% visoke kvalitete, 4-5 zvjezdica. Dakle, i uvijek govorimo da vrijednost mora pratiti.

To je 'value for money', znači vrijednost za novac. I svakako će taj gost, znači to nagraditi, odnosno ne nagraditi iduće godine. Ono što je, recimo, kada pogledamo privatne smještaje, znači iznajmljivače, neki koji su neopravdano dizali cijene, poslije su ih spuštali. Na taj način su negativno utjecali na cijelu destinaciju, jer je neracionalno dizanje cijena.

Kada pogledamo vladu Republike Hrvatske, dakle, od početka je stala uz turistički sektor. Što se to tiče samih mjera za očuvanje radnih mjesta. Zatim, reguliranjem cijena struje i plina, da nije do toga došlo, recimo, primjer, sama kućanstva, ali i malo poduzetništvo, bi šest puta više plaćali struje, tri puta više plina", rekla je Brnjac.

Ministrica je komentirala podatke o tisućama ležajeva te najavila donošenje novog Zakona o turizmu.

"Zapravo zato nam dolazi zakon o turizmu. Dakle, upravo zato mi kad smo počeli, znači, 2020. godine reformu turističkog sektora, pogledali smo, dakle, pri samom pisanju strategije turizma, koliko imamo nekomercijalno, komercijalno, znači, što se događa i vidjeli smo da u 2019. je otprilike 190 tisuća novih ležajeva

Znači, kad pogledate sada taj aspekt ponude i potražnje, znači, ponuda je daleko veća od potražnje, što se i pokazalo ove godine kod brojnih iznajmljivača i upravo zato smo, donosi se novi zakon o turizmu, koji će kroz planove upravljanja, a morat će se kroz planove upravljanja donositi izračun nosivih kapaciteta, po prvi puta će destinacije morati izračunati koliko imaju komercijalnog smještaja, nekomercijalnog i onda temeljem toga upravljati svojim destinacijama.

Moći će se, primjerice, ako uvide da je negdje nečega previše, donijeti odluku o broju i vrsti ugostiteljskih objekata", kazala je.

"Ono što me veseli je da smo došlo puno pozitivnih prijedloga. Od početka dok smo radili taj zakon, mi smo uključili velik dio dionika. Znači iz cijelog turističkog sektora, od akademske zajednice pa do udruženja zajednica gradova, županija, općina, turističkog sektora.

Dakle, bilo je važno da ih odmah na početku uključimo, upravo zato što je ovaj zakon izuzetno važan i zahtjevan. Danas je upravo i Europska komisija dala pozitivnu ocjenu ovog zakona. Izmjenama i dopunama zakona o lokalnim porezima sve ostaje kako je bilo i u prošlom zakonu, mogućnost jedinicama lokalne samouprave da uvedu taj porez ili ne.

Dakle, na njima je hoće li ga uvesti. Jedino što se mijenjalo upravo na zahtjev tih čelnika prema ministarstvu financija je ta visina. Ona je sada od 0.6 do 5 eura po metru kvadratnom. Ostaje sve isto na njima da odluče hoće li uvesti, a oni koji su uveli mogu ostati na onoj razini koju su imali", navela je ministrica.

Upitana očekuje li masovnije uvođenje, Brnjac je odgovorila kako je taj izbor na gradonačelnicima. "Vidjet ćemo. To je na njima. To je u sklopu i porezne reforme gdje se daje veća autonomija upravo gradonačelnicima, gradovima i općinama da sami odlučuju", zaključila je ministrica za

Tagovi: Nikolina Brnjac, Brnjac, turizam, posezona
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE