GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bled: Zbog obnove kolnika nije prohodna staza oko jezera

Bled: Zbog obnove kolnika nije prohodna staza oko jezera
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz / STA
BLED - Općina Bled započela je s izgradnjom novog konzolnog nogostupa na Mlinu koji se tijekom godina nakrivio te je zbog toga djelomično zatvoren.

Tijekom radova, koji počinju danas, a završetak se očekuje do prvomajskih praznika, promet će se glavnom cestom pored jezera na ovom dijelu odvijati naizmjenično jednosmjerno, a nogostup će biti zatvoren, pa će se kružnom šetnjom oko jezera jezero nije moguće.

Kako je pojasnio gradonačelnik Bleda Anton Mežan, prostora za obilazak pješaka oko građevinskog područja nema jer je područje omeđeno jezerom s jedne strane i obalom Straže s druge strane. Kretanje pješaka gradilištem bilo bi vrlo opasno pa će se poštivanje zabrane prolaza strogo kontrolirati. Dio staze između luke Mlino i Vile Beli dvor bit će zatvoren za šetače, što će onemogućiti kružnu stazu oko jezera, dok će ostatak šetnice uz jezero biti normalno prohodan.

Još nije jasno koliko će trajati zatvor. “Pred nama je još jedna nepoznanica, jer ne znamo točno kakvi su uvjeti ispod asfalta”, rekao je gradonačelnik. Očekuje da će radovi biti gotovi najkasnije do prvomajskih praznika, a možda i ranije, jer se može graditi određenim danima kada neće biti buke, čak i noću, kada cesta može biti potpuno zatvorena. U to vrijeme će biti obilaznica preko Rečice kroz Zaku sa semaforom na željezničkoj stanici i u kampu.

Na stranicama Prometno-informativnog centra za državne ceste piše da su radovi planirani do 26. travnja, a od danas su predviđene i kratkotrajne, 10-minutne potpune obustave. Potpuno zatvaranje s obilaskom predviđeno je od 22 do 5 sati ujutro.

Očekuje se da će radovi koje izvodi Gorenjska gradbena družba koštati oko 700.000 eura. Iako je riječ o samo nekoliko desetaka metara dugom nogostupu, on stoji na konzolama iznad jezera pa je gradnja zahtjevnija. Također je potrebno uzeti u obzir zahtjeve Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, koji tvrdi da je pogled na konzolni nogostup prekrasan i sa strane jezera.

Kako je rekao gradonačelnik, vrijeme izvođenja radova pažljivo je odabrano kako bi Bled i Bohinj bili što manje pogođeni. Zbog toga nisu htjeli zatvoriti cestu tijekom ljetne sezone, kao ni tijekom blagdanskog razdoblja u prosincu. Mežan je siguran da većih gužvi neće biti jer je prije nekoliko godina na sličan način izgrađena i skarapa kod Vile Viktorije.

Na proljeće se pak Bled očekuju drugi, veći prometni problemi. Izgradnja prve faze blejske južne obilaznice na Betinom klancu trenutno se odvija bez opterećenja za motorni promet, no prije otvaranja novog kružnog toka na postojećoj prometnici bit će potrebno izgraditi kanalizaciju i spojiti to do nove crpne stanice pored kružnog toka. Očekuje se da će tada biti zatvoren barem jedan kolnički trak.

Kako je objasnio Mežan, još uvijek nema konačnog dogovora oko zatvaranja ceste. Kakav će u to vrijeme biti prometni režim odlučit će Direkcija za infrastrukturu i izvođači Republike Slovenije, rekao je. Postoji, međutim, mogućnost da ćete oko mjesec dana na Bled dolaziti uobičajenom rutom, a s Bleda odlaziti preko Gorija i Blejske Dobrave, jer bi gužve bile preduge uz izmjenično jednosmjerno prometovanje.

Direktor Turizma Bled Blaž Veber vjeruje da će investitori i izvođači pronaći optimalno rješenje te će uskladiti termine na način da se eventualno zatvaranje izvede u vrijeme kada opterećenje prometnice nije najveće, tj. prije kraja travnja. Južna obilaznica bit će iznimno važna za Bled, a prometne prepreke tijekom izgradnje moraju se uzeti u zakup, svjestan je Veber.

Već sada je jasno da nakon ovogodišnjeg završetka realizacije prve faze obilaznice, izgradnja druge faze još neće krenuti jer direkcija još nema građevinsku dozvolu. Zapelo je u dogovoru s dva vlasnika nekretnina uz trasu druge faze, koji tijekom izgradnje neće moći iznajmljivati apartmane turistima. Nakon što se stvari dogovore i prikupi dokumentacija, može se pristupiti odabiru izvođača druge faze. Zatim slijedi najzahtjevnija, treća faza


Tagovi: Bled, jezero, slovenija, turizam, bohinj
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE