GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara

Bitcoin katapultiran iznad 56.000 dolara
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 12:41
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, nastavio je uspon u azijskom trgovanju u utorak, dosegnuvši dvogodišnju najvišu vrijednost od preko 56 000 dolara i podigavši šire kripto tržište usred pozitivnih kretanja na tržištu i kupnje od kripto bikova.

Cijena bitcoina porasla je za više od 10% u roku od dva dana, prema podacima CoinMarketCapa, nakon što je tvrtka MicroStrategy za kripto ulaganja i softver objavila kupnju oko 3000 bitcoina za 155 milijuna dolara u ponedjeljak.

MicroStrategy, sa sjedištem u Virginiji, trenutačno je najveći vlasnik bitcoina koji se javno trguje. Kompanija je ranije ovog mjeseca izvijestila da posjeduje oko 190.000 tokena kriptovalute, što bi danas vrijedilo više od 10,5 milijardi dolara.

Prema Greti Yuan, voditeljici istraživanja na platformi za digitalnu imovinu VDX, tržište su "ohrabrili kripto bikovi kao što je MicroStrategy", kao i "novi rekord priljeva Bitcoin ETF-a", piše CNBC.

Većina tržišta kriptovaluta doživjela je porast od posljednjeg porasta. Ethereum, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, dosegnuo je višemjesečni maksimum iznad 3200 USD.

Dionice povezane s kripto također su porasle u trgovanju u američkoj MicroStrategy i kripto mjenjačnici Coinbase sa sjedištem u San Franciscu, obje su skočile preko 16% u ponedjeljak i nastavile rasti u naknadnom trgovanju.

Cijene dionica dvije kompanije povezane s kriptografijom porasle su 200% tijekom prošle godine.

Prema Yuan, rastuća cijena bitcoina također odražava "bikovsko raspoloženje ulagača, posebno u SAD-u", uoči nadolazećeg "prepolovljenja bitcoina" zakazanog za drugu polovicu travnja.

Događaj prepolovljenja bitcoina događa se svake četiri godine, s nagradom za rudarenje bitcoina - procesom kojim se transakcije digitalno verificiraju na blockchainu - prepolovi, čime se smanjuje stopa po kojoj se stvaraju novi bitcoin tokeni i smanjuje količina nove ponude dostupno.

“Kako se bliži prepolovljenje Bitcoina, ulagači žure na najbolju poziciju za taj događaj. Novi rekord volumena priljeva Bitcoin ETF-ova još je jedna provjera povjerenja za naklonjene ulagače,” dodao je Yuan.

Snažna izvedba bitcoina također dolazi usred pada tečaja dolara u ponedjeljak i utorak. Tržišta očekuju gospodarske podatke SAD-a ovog tjedna koji bi mogli signalizirati koliko bi uskoro Federalne rezerve mogle početi snižavati kamatne stope.

Cijene bitcoina i indeks američkog dolara kroz povijest pokazuju obrnutu korelaciju.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, microstrategy, halving
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE