GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bilaver: Mijenjat ćemo naknade za koncesije na pomorskom dobru

Bilaver: Mijenjat ćemo naknade za koncesije na pomorskom dobru
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 10:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver najavio je u razgovoru za Jutarnji list od petka promjenu naknada za koncesije na pomorskom dobru.

“Cijene ne moraju svuda biti iste – ako u prvom krugu ne bude interesa, mogu se spustiti za 30 posto”, kazao je Bilaver, piše Jutarnji list.

Rok za raspisivanje natječaja za koncesijske dozvole na pomorskom dobru istekao je jučer, no Bilaver ga je produljio do 15. veljače, što je izazvalo negodovanje gradonačelnika na obali koji tvrde da time neodgovorno riskiraju da cijela obala ove sezone ostane bez mogućnosti zakonitog rada.

„S kašnjenjem od 15 dana neće se dogoditi ništa dramatično niti će jedinice lokalne samouprave ostati bez koncesionara”, kazao je Bilaver.

„Razumijem da oporba iz političkih razloga traži argumente da ospori realno dobar zakon. Oni su se digli i izašli iz sabornice kad se izglasavao zakon koji je konačno uklonio ograde s naših plaža i uveo red na pomorskom dobru. Sada nastavljaju sa svojom uhodanom praksom jer im nije stalo da provedu javne natječaje za dodjelu dozvola na pomorskom dobru”, dodao je.

„Kako bismo imali pravilnu i kvalitetnu primjenu novog zakona, u ovoj su godini dana prolongirani rokovi da bi se stigla napraviti potrebna prilagodba i kvalitetna priprema jednog od najvažnijih akata. I rokovi koji su propisani u zakonu stavljeni su na ovaj način da se u daljnjoj primjeni ima dovoljno vremena za izradu kvalitetnih planova, za raspisivanje natječaja, kao i za rješavanje eventualnih žabi koje bi pristigle po raspisanim natječajima za dodjelu dozvola”, rekao je Bilaver.

Ustvrdio je i da su s donošenjem uredbe i pravilnika malo kasnili zato što su htjeli biti sigurni da je oboje prošlo svoju proceduru, javnu raspravu, jer uz dobar zakon, kako navodi, žele i kvalitetne podzakonske akte.

„Pripremamo i Uredbu o građenju, želimo stati na kraj nakaradnoj gradnji na pomorskom dobru. Zajedno s Ministarstvom graditeljstva ograničit ćemo dosadašnju primjenu Zakona o jednostavnim građevinama, pod čijom krinkom su nastale svakojake izvedbe na obali. Planiramo donijeti ukupno tridesetak akata”, kazao je Bilaver u intervjuu s novinarkom Jutarnjeg lista Željkom Godeč.

Tagovi: BILAVER, KONCESIJA, NAKNADE
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE