GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijske burze porasle treći dan zaredom, dolar oslabio

Azijske burze porasle treći dan zaredom, dolar oslabio
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2021 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu Wall Streeta i dobrim vijestima u vezi omikron varijante koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju, pak, stagniraju.

Rast indeksa treći dan zaredom zahvaljuje se rastu Wall Streeta, nakon dobrih vijesti u vezi omikrona.

Dow Jones ojačao je jučer 0,74 posto, dok je S&P 500 skočio 1,02, a Nasdaq indeks 1,18 posto.

Nakon što su u ponedjeljak pali više od 1 posto, u posljednja dva dana najvažniji američki indeksi snažno su porasli, pa su sada na znatnom dobitku od početka tjedna.

Rast cijena dionica zahvaljuje se smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi omikrona, nakon što je objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv covid-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona.

„I dalje nema jasnog smjera na tržištu zbog omikrona, no posljednjih dana sve je više vijesti da je ta varijanta možda manje opasna od prethodnih. Potvrde li se te vijesti, bilo bi to dobro za zamah gospodarstva u 2022.”, kaže Mike Stritch, direktor u tvrtki BMO Wealth Management.

Ulagače su ohrabrili i dobri gospodarski pokazatelji. Prema drugoj procjeni, američki BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,3 posto godišnje, više u odnosu na prvu procjenu od 2,1 posto, dok je prodaja kuća u studenome ojačala treći mjesec zaredom.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,52 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 114,10 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1340 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1270 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,2 posto, na 75,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 72,95 dolara..

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nasdaq na rekordu, indeksi porasli ususret ključnog izvješća o inflaciji
RAST
Wall Street: Nasdaq na rekordu, indeksi porasli ususret ključnog izvješća o inflaciji
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak nakon objave novih američkih gospodarskih podataka, dok su ulagači čekali još jedno ključno izvješće o inflaciji.
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
POPULARNOST
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
ZAGREB - Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija NUTS 2 regija za kratkoročni najam smještaja rezerviran putem online platformi u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci Eurostata.
Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi
FED
Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u utorak da inflacija pada sporije od očekivanog i da će središnju banku zadržati na čekanju dulje razdoblje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, HT najlikvidniji
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, HT najlikvidniji
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa uz slabašan promet.
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
NOVA REALNOST
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
LONDON - Englesko-francuski kuhar Michel Albert Roux, koji ima dvije Michelinove zvijezde, napomenuo je na poteškoće u ugostiteljstvu, a za koje smatra da ih je uzrokovala i generacija Z (osobe rođene u periodu od kraja 90-ih do 2010. godine).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE