GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi

Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 20:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u utorak da inflacija pada sporije od očekivanog i da će središnju banku zadržati na čekanju dulje razdoblje.

Govoreći na godišnjoj općoj skupštini Udruge stranih bankara u Amsterdamu, čelnik središnje banke istaknuo je da je brza dezinflacija koja se dogodila 2023. znatno usporila ove godine i prouzročila preispitivanje smjera politike.

“Nismo očekivali da će ovo biti gladak put. Ali ova [očitanja inflacije] bila su veća nego što mislim da je itko očekivao”, rekao je Powell. "Ono što nam je to reklo jest da ćemo morati biti strpljivi i pustiti restriktivnu politiku da odradi svoje."

Iako očekuje da će inflacija padati tijekom godine, primijetio je da se to dosad nije dogodilo.

"Mislim da je doista pitanje zadržavanja politike na trenutnoj stopi dulje nego što se mislilo", rekao je.

Međutim, Powell je također ponovio da ne očekuje da će Fed podizati stope.

Fed drži svoju ključnu stopu prekonoćnog zaduživanja u ciljanom rasponu od 5,25%-5,5%. Iako je stopa tamo od srpnja, to je najviša razina u otprilike 23 godine.

“Ne mislim da je vjerojatno, na temelju podataka koje imamo, da će sljedeći korak koji ćemo poduzeti biti povećanje stope”, rekao je. "Mislim da je vjerojatnije da ćemo biti na mjestu gdje držimo kamatnu stopu onakvu kakva jest."

Powellovi komentari odražavaju osjećaje koje je izrazio tijekom svoje konferencije za novinare 1. svibnja nakon posljednjeg sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište.

Odbor je jednoglasno izglasao da se zadrži linija u vezi sa stopama, a također je izrazio da je primijetio "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije na Fedov cilj od 2%, unatoč nizu od 11 povećanja kamatnih stopa.

Tagovi: powell, fed, kamate, ekonomija, amerika, inflacija
PROČITAJ I OVO
Vidljiv pad u turističkoj potražnji objekata višeg cjenovnog ranga
TURIZAM
Vidljiv pad u turističkoj potražnji objekata višeg cjenovnog ranga
ZADAR - U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno više od 4 milijuna 700 tisuća dolazaka, što je 7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, bilježimo i rast noćenja za 5 posto.
Italija prošle godine s rekordnim brojem turista
REKORDI
Italija prošle godine s rekordnim brojem turista
RIM - Prošla godina bila je rekordna za talijanski turistički sektor. Izbrojali su 134 milijuna turista i 451 milijun noćenja u smještajnim objektima, prema procjenama zajedničke radne skupine talijanskog ministarstva turizma i statističkog ureda Istat.
Snaga američkog tržišta rada podiže dolar
TJEDNI FOREX
Snaga američkog tržišta rada podiže dolar
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ovoga je tjedna porasla jer su zbog snažnog američkog tržišta rada splasnula očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke.
Podjela dionica novi okidač za uzlet Nvidije
UZLET
Podjela dionica novi okidač za uzlet Nvidije
KOLUMNA - Spektakularan rast Nvidijinih dionica gurnuo je vrijednost tvrtke iznad tri trilijuna dolara, čime je odmah iza Microsofta po tržišnoj kapitalizaciji. Ponedjeljak će biti prvi dan kada će se trgovati dionicama nakon podjele 1:10.
Natječaj za zakup državnog zemljišta izazvao veliko nezadovoljstvo
NEZADOVOLJSTVO
Natječaj za zakup državnog zemljišta izazvao veliko nezadovoljstvo
ZAGREB - Općina Klakar prva je u Hrvatskoj natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta provela prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE