GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU

Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
POPULARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 21:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija NUTS 2 regija za kratkoročni najam smještaja rezerviran putem online platformi u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci Eurostata.

U tom periodu, Jadranska Hrvatska je s 23,7 milijuna noćenja rezerviranih putem online platformi Airbnb, Booking, Expedia Group i TripAdvisor bila gotovo dvostruko ‘jača‘ od Andaluzije u Španjolskoj u kojoj je tim putem ostvareno 14 milijuna noćenja i francuske regije Provansa -Alpe-Côte d‘Azur (12,2 milijuna noćenja).

Usporedbe radi, Provansa-Alpe-Côte d‘Azur ima 5,1 milijuna stanovnika, Andaluzija 8,5 milijuna, a Jadranska Hrvatska 1,3 milijuna. Među prvih 20 regija po ostvarenim noćenjima rezerviranim putem online platformi, šest ih je iz Francuske, po pet iz Španjolske i Italije, dvije iz Grčke te po jedna regija iz Hrvatske i Portugala, piše Lider.

Spomenuti podaci prikupljeni su s četiri platforme u sklopu sporazuma s Europskom komisijom iz ožujka 2020. godine. Podaci Eurostata pokazuju i rastuću popularnost online platformi. Tijekom 2023. godine turisti su u Europskoj uniji proveli ukupno 678,6 milijuna noćenja u smještaju za kratkoročni najam rezerviranom putem Airbnba, Bookinga, Expedia Group ili TripAdvisora, što predstavlja rast u od 13,8 posto u usporedbi s 2022. godinom.

Ovo je treća godina zaredom kako se bilježi dvoznamenkasti rast, s tim da je 202. godine on iznosio 33,9 posto, a u 2022. godini čak 63,9 posto. Kolovoz 2023. godine bio je prvi mjesec s više od 100 milijuna turista. Rast noćenja rezerviran putem online platformi dodatno se intenzivirao narednih mjeseci. U listopadu je ostvareno 55,3 milijuna noćenja, što je porast od 21,9 posto u odnosu na listopad 2022, u studenom je broj noćenja iznosio 31,8 milijuna, odnosno 20 posto više nego godinu dana ranije, a u prosincu je broj noćenja povećan za 25,8 posto na 45,3 milijuna.

Inače, Jadranska Hrvatska je u 2022. godini bila druga NUTS 2 regija u Europskoj uniji po ukupnom broju noćenja turista. Ispred su bili samo Kanari s 89 milijuna noćenja. Jadranska Hrvatska je ujedno i jedna od pet regija u Europi s najvećom turističkom sezonalnošću, a spada i među regije koje imaju najveći turistički intenzitet mjeren brojem turista na 1000 stanovnika. Sa 787 turista na tisuću stanovnika u vrijeme vršnog opterećenja grčka regija Notio Aigaio je europski rekorder po tom pokazatelju, a na drugom mjestu je opet Jadranska Hrvatska sa 667,9 turista na 1000 stanovnika u najintenzivnijem turističkom periodu.

Tagovi: JADRAN, TURIZAM, BOOKING, AIRBNB
PROČITAJ I OVO
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE