GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nikkei 225 prvi put iznad 39.000 bodova

Azijska tržišta: Nikkei 225 prvi put iznad 39.000 bodova
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 07:28
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japanski indeks Nikkei 225 u četvrtak je dosegao rekordno visoku razinu, potaknut bankarskim, elektroničkim i potrošačkim dionicama, budući da snažna zarada i mjere prilagođene ulagačima potiču snažan rast japanskih dionica ove godine.

Nikkei 225 je skočio za gotovo 2% i dosegao 39.029 bodova, nadmašivši prethodni rekord od 38.915,87 postignut 1989. godine.

I Nikkei i širi Topix bili su izvanredno bolji u azijsko-pacifičkoj regiji, porasli za više od 10% do sada ove godine nakon porasta od više od 25% u 2023. — što je njihov najbolji godišnji dobitak u najmanje desetljeću.

Solidna korporativna zarada Japan Inc-a u trećem tromjesečju potaknula je dioničke stratege Bank of America da poboljšaju svoje prognoze za Nikkei 225 do kraja 2024. na 41.000 s 38.500. Podigli su svoje prognoze za Topix na 2850 s 2715.

Oporavak je također podržan slabijim jenom, koji je do sada ove godine pao za oko 6% u odnosu na dolar i čini se da je na putu da padne na najniže vrijednosti u 33 godine dosegnute krajem prošle godine.

Ulagači su ulagali sredstva u japanske dionice, prednjačeći nasilnim pozivima Warrena Buffeta prema Japanu i podržavajući nastojanja japanske vlade prema većim reformama korporativnog upravljanja - s ciljem da se Japan Inc natjera da poveća povrat dioničarima.

Podaci s Tokijske burze pokazuju da su stranci u siječnju uložili više od 2 trilijuna jena u "prime" ponude burze - njene najveće i najlikvidnije dionice.

Ovo dolazi zahvaljujući rekordnoj tromjesečnoj zaradi za razdoblje listopad-prosinac, koja je porasla 45% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i 14% je viša od konsenzusnih procjena, prema analitičarima Goldman Sachsa.

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, bila je među nekoliko japanskih kompanija koje su poboljšale svoju prognozu zarade, što uključuje veću profitnu maržu i veće prihode.

Tagovi: Azijska tržišta, Topix, Toyota, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE