GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija će zbog inflacije pooštriti pravila raspodjele dobiti

Austrija će zbog inflacije pooštriti pravila raspodjele dobiti
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 07:30
Autor: SEEbiz
BEČ - Kako bi obuzdala visoku stopu inflacije, austrijska vlada najavljuje pooštravanje postojećih pravila u pogledu dodatnog poreza na dobit energetskih kompanija, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer na današnjoj konferenciji za novinare.

Očekuje se da će izmjene tog zakona austrijski parlament usvojiti u lipnju, a zahvatit će i prehrambeni sektor.

Kako javlja dpa, Vlada će dodatno intervenirati u raspodjelu dobiti u energetskom sektoru ako tvrtke dobrovoljno ne smanje cijene energije.

U prehrambenom sektoru, kojim u Austriji dominiraju lanci supermarketa Rewe, Aldi, Lidl i Spar, sukladno najavljenim promjenama, tvrtke će ubuduće također morati objavljivati troškove nabave osnovnih životnih namirnica.

Prema kancelarkinim riječima, korporacije su na račun povećanja cijena ostvarile "milijarde dolara profita na leđima ljudi i gospodarstva". Potvrđuje to i vicekancelar Werner Kogler iz redova stranke Zelenih. “Ne moramo više ovo trpjeti”, rekao je.

Prema procjeni europskog statističkog ureda Eurostat, međugodišnji rast cijena u Austriji u travnju je iznosio 9,6 posto, što je znatno iznad prosjeka EU od sedam posto.

Oporbeni socijaldemokrati (SPÖ), međutim, kritični su prema vladinim planovima. Stranka za posljednja poskupljenja okrivljuje vladajuću koaliciju i upozorava na povećanje rizika od siromaštva.

Oni će u petak na izvanrednoj sjednici Sabora iznijeti nepovjerenje Vladi, a zatražit će i poništenje nedavno usvojenih poskupljenja najamnina te privremeno ukidanje poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice.

Tagovi: Austrija Karl Nehammer, dividenda, isplata dividendei
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE