GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata mogle bi zaključiti godinu za čak 10% iznad trenutnih razina zbog potencijalnog smanjenja kamatnih stopa, rekli su stratezi UBS-a, unatoč padu početkom 2024.

Bilješka UBS-a u petak opisala je nedavna kretanja cijena kao "manja" u kontekstu uspona plemenitog metala za 15% do 2023. i rekla da se "ne smije podcijeniti moć smjera politike [Saveznih rezervi]".

Zlatna poluga ostaje iznad psihološke razine od 2.000 dolara za uncu, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući rast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, unatoč kratkotrajnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanka zadržali su opreznije izglede, ali su revidirali svoje smjernice za cijene na više. U priopćenju od ponedjeljka, rekli su da su usvojili više cijene zlata i srebra za ovu i sljedeću godinu, te pomaknuli svoju prognozu za zlato na kraju godine na 2.000 dolara po unci, s prethodnih 1.900 dolara po unci.

Na cijene zlata mogu utjecati čimbenici uključujući geopolitičku nestabilnost i tržišnu nesigurnost — što može povećati privlačnost poluga kao imovine „sigurnog utočišta” — i kamatne stope, koje mogu ulaganja s višim prinosima učiniti privlačnijima kada se prikupe.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed započeti sa smanjenjem kamatnih stopa u ožujku. Trenutne cijene smanjuju vjerojatnost na oko 48%, prema CME-ovom alatu FedWatch, u odnosu na čak 81% prije nešto više od tjedan dana. To je s dva ključna priopćenja o američkom gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju i indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju koji tek dolaze ovaj tjedan.

Ulagači također prate nadolazeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Europskoj središnjoj banci u četvrtak.

Zlato je doseglo nekoliko rekordnih vrijednosti krajem prošle godine i zabilo se na rekordnih 2078 dolara po unci, prema Svjetskom vijeću za zlato. Analitičari su porast povezali s očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proizlazi iz sukoba Izraela i Hamasa.

Spot zlato je u 13:00 palo za 0,26% na 2.024 USD. Londonsko vrijeme u ponedjeljak.

Tagovi: zlato, uns, metali, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE