GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Afera koja trese Hrvatsku: BitLucky uopće nije registriran za trgovanje kriptovalutama

Afera koja trese Hrvatsku: BitLucky uopće nije registriran za trgovanje kriptovalutama
PRIJEVARA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon afere BitLucky, u kojoj su brojni Riječani i drugi oštećeni u poslu trgovanja kriptovalutama, a novac im je nestao, dok su čelnici istoimene tvrtke, prema potvrdi policije, u bijegu od pravosuđa, sve su jučer komentirali čelni ljudi Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Guverner Boris Vujčić upozorava kako je to tržište još uvijek neregulirano.

– HNB je otpočetka upozoravao na to. Znamo da onaj tko se tom tržištu izlaže, treba biti vrlo oprezan. Vrlo jasno smo rekli, ako idete na to tržište budite spremni s iznosom s kojim idete da ga možda i izgubite, izjavio je Vujčić.

Ministar financija Marko Primorac ističe pak kako će država vidjeti kako sanirati štetu.

– Trenutno se radi na više zakonskih inicijativa i reformi, a trudit ćemo se sanirati određene štete i učiniti situaciju boljom nego što je ona bila do sada, izjavio je Primorac.

Kako je poznato, afera je buknula u petak navečer kad je ulagačima u tvrtku BitLucky stigao mail u kojem je, praktički, stajalo da njihovog novca više nema, pri čemu su pojedini investitori u manipuliranje bitcoinom, odnosno kriptovalutama uložili i po nekoliko stotina tisuća eura. I našem listu obratili su se neki od oštećenih građana, a policija potvrđuje kako su počinitelji, čija su imena poznata jer su oni s mail adrese svoje tvrtke poslali obavijest o »krizi s novcem«, zasad izvan njihovog dohvata, piše Novi list.

U početku se spominjao iznos od najmanje 70 milijuna eura kod oko 700 oštećenih klijenata, a jučer se javnosti obratila i specijalizirana tvrtka koja prati stanje na tom tržištu, koja tvrdi kako nije riječ o toliko velikom iznosu, već o oko 15 milijuna dolara.

– Upravo smo zaprimili stvaran iznos novca koji nedostaje u »Bitlucky aferi«, i riječ je o 15 milijuna dolara. Naime, ukupan iznos investicija bio je mnogo niži, dok cijena kriptovaluta varira iz minute u minutu te prava vrijednost iznosa ne može biti prikazana u kripto valuti već u iznosu koji je investiran, a taj iznos je 15 milijuna dolara, priopćili su iz uredništva Kriptovijesti.

Oglasila se i regulatorna agencija HANFA, koja pak tvrdi kako tvrtka BitLucky nije uopće registrirana za ulaganje u kriptoimovinu. A to pak maksimalno umanjuje šansu klijenata da vrate svoj novac, jer će prvo trebati dokazivati pravnu validnost ugovora koje su potpisivali.

– Društvo BitLucky registrirano je u sudskom registru za niz djelatnosti, no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a s obzirom na to da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora. Budući da su ovakve ili slične prevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, ističu u HANFA-i.

Iz HANFA-e podsjećaju da je, kako bi spriječilo porast prevara na europskoj razini, Europsko vijeće nedavno izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute, ali i sačuvati financijsku stabilnost, i ona predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama. No, početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave u službenom listu EU-a, što se očekuje u lipnju ove godine.

Tagovi: BitLucky, trgovanje kriptovalutama, kriptovalute, Marko Primorac, Hanfa, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE