GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Akcije Aerodroma Nikola Tesla bile su najtrgovanija hartija ove nedelje na Beogradskoj berzi. Od ponedeljka do danas prodato je 30.308 akcija, a cena im je skočila za 8,33 odsto, pa su kupci izdvojili ukupno 58,9 miliona dinara za kapital beogradskog aerodroma.

Glavni analitičar brokerske kuće Momentum Nenad Gujaničić za Biznis.rs ukazuje, međutim, da ta hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje.

Aerodrom Nikola Tesla na Beogradskoj berzi ima uključenih nešto više od 35 miliona akcija, od kojih je 84,55 u vlasništvu države, dok je 15 odsto svojevremeno podeljeno na osnovu Zakona o besplatnoj podeli akcija građanima i zaposlenima.

Od tih 15 odsto trenutno je najviše u vlasništvu jednog kastodi računa fonda i jednog zbirnog računa kod OTP banke – po 2,67 odnosno 1,79 odsto respektivno, dok je treći po veličini „nedržavni“ vlasnik kastodi račun fonda kod Unicredit banke.

„Ova hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje, s obzirom na to da je država vlasnik 84,6 odsto akcija, dok je u rukama manjinskih akcionara nešto preko 15 procenata. Od ovih slobodnih akcija za trgovanje više od trećine se nalazi u rukama tri fonda čime je potencijalno trgovanje još više ograničeno. U takvim okolnostima veoma lako dolazi do pomeranja tržišne vrednosti akcije“, objašnjava Gujaničić.

Vrednost akcije Aerodroma kretala se uzlaznom putanjom od januara ove godine, kada je vredela 1.730 dinara. U februaru je cena po akciji premašila 1.800 dinara, da bi se danas „zaustavila“ na 1.950 dinara.

Istorijski gledano, kapital beogradskog aerodroma bio je najskuplji krajem maja prošle godine, kada se za akciju plaćalo 2.100 dinara, dok je najjeftiniji bio u junu 2012. godine, kada je jedna akcija koštala 363 dinara.

Tagovi: Aerodrom Nikola Tesla, Beogradska berza, BELEX
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE