GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje

Aerodrom Nikola Tesla berzanski hit ove nedelje
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Akcije Aerodroma Nikola Tesla bile su najtrgovanija hartija ove nedelje na Beogradskoj berzi. Od ponedeljka do danas prodato je 30.308 akcija, a cena im je skočila za 8,33 odsto, pa su kupci izdvojili ukupno 58,9 miliona dinara za kapital beogradskog aerodroma.

Glavni analitičar brokerske kuće Momentum Nenad Gujaničić za Biznis.rs ukazuje, međutim, da ta hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje.

Aerodrom Nikola Tesla na Beogradskoj berzi ima uključenih nešto više od 35 miliona akcija, od kojih je 84,55 u vlasništvu države, dok je 15 odsto svojevremeno podeljeno na osnovu Zakona o besplatnoj podeli akcija građanima i zaposlenima.

Od tih 15 odsto trenutno je najviše u vlasništvu jednog kastodi računa fonda i jednog zbirnog računa kod OTP banke – po 2,67 odnosno 1,79 odsto respektivno, dok je treći po veličini „nedržavni“ vlasnik kastodi račun fonda kod Unicredit banke.

„Ova hartija ima izuzetno malu količinu slobodnih akcija za trgovanje, s obzirom na to da je država vlasnik 84,6 odsto akcija, dok je u rukama manjinskih akcionara nešto preko 15 procenata. Od ovih slobodnih akcija za trgovanje više od trećine se nalazi u rukama tri fonda čime je potencijalno trgovanje još više ograničeno. U takvim okolnostima veoma lako dolazi do pomeranja tržišne vrednosti akcije“, objašnjava Gujaničić.

Vrednost akcije Aerodroma kretala se uzlaznom putanjom od januara ove godine, kada je vredela 1.730 dinara. U februaru je cena po akciji premašila 1.800 dinara, da bi se danas „zaustavila“ na 1.950 dinara.

Istorijski gledano, kapital beogradskog aerodroma bio je najskuplji krajem maja prošle godine, kada se za akciju plaćalo 2.100 dinara, dok je najjeftiniji bio u junu 2012. godine, kada je jedna akcija koštala 363 dinara.

Tagovi: Aerodrom Nikola Tesla, Beogradska berza, BELEX
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE