GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencije za tvornice čipova u Njemačkoj su promašena investicija?

Subvencije za tvornice čipova u Njemačkoj su promašena investicija?
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 18:43
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Milijarde eura državnih subvencija za izgradnju tvornica čipova u Njemačkoj su promašena investicija, smatra predsjednik Leibniz instituta za ekonomska istraživanja (IWH) Reint Gropp.

"Bilo bi bolje da je taj novac otišao u nešto drugo", rekao je Gropp za Süddeutsche Zeitung u ponedjeljak.

Za tvornicu Infineon u Dresdenu vlada izdvaja protuvrijednost od milijun eura po radnom mjestu. "To je previše", rekao je Grop. "Zašto davati novac već profitabilnim tvrtkama? Nemojte davati darove."

Prije svega, još je nejasno hoće li u budućnosti opet biti uskih grla u opskrbi čipovima, pa je "nedopustivo trošenje javnih sredstava na kapacitete koji mogu biti suvišni".

Ni Grop dolazak američkog Intela u Magdeburg ne smatra prekretnicom za regiju. "Intel gradi veliku tvornicu, ali ondje neće donositi velike odluke niti provoditi značajna istraživanja i razvoj", rekao je.

Umjesto toga, nastavio je Gropp, Njemačka bi trebala ulagati u novu tehnologiju i poduprijeti istraživanje i razvoj na sveučilištima, fakultetima i institutima te u poduzećima.

Prema njegovim riječima, "puno novca se može koristiti i za financiranje velikih projekata, jer su to dugoročno korisnija ulaganja".

U ožujku prošle godine Intel je najavio da će od 2027. u Magdeburgu započeti proizvodnja nove generacije čipova. Projekt je vrijedan 17 milijardi eura.

Vlada u Bellerinu nedavno je objavila da Intel sada traži 10 milijardi eura subvencija za tvornicu, umjesto početnih 6,8.

Proizvođač čipova Infineon ove jeseni planira započeti izgradnju tvornice za 1000 radnika u Dresdenu. Infineon traži oko milijardu eura subvencija, a investicija se procjenjuje na oko pet milijardi.

Tagovi: čipovi, manjak čipova, Infineon, Leibniz institut za ekonomska istraživanja, Reint Gropp.
PROČITAJ I OVO
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE