GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snowden na Danima komunikacija: Sloboda izbora je samo privid

Snowden na Danima komunikacija: Sloboda izbora je samo privid
SUROVA STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 22:16
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, bivši djelatnik CIA-e i konzultant NSA-e, pred prepunom festivalskom dvoranom rovinjskog hotela Lone rekao je da ne bi dvojio ponovno izaći u javnost s informacijama o sustavu masovnog nadzora, koje su šokirale svijet.

Naime, prije točno deset godina Snowden je razotkrio da je vlada SAD-a imala mogućnost pristupiti informacijama o pozivima, tekstualnim porukama te elektroničkoj pošti svake osobe na planetu. Danas su sudionici ovogodišnjeg festivala Dani komunikacija imali priliku poslušati njegovo predavanje "Restoring Trust - How To Solve The Next Generation of Privacy&Security Dilemmas", koje je održao putem videolinka iz Rusije, gdje se nalazi u azilu i bijegu od američkih vlasti, a nakon razgovora s moderatorom, domaćim filozofom Srećkom Horvatom, prisutni su imali priliku postavljati brojna zanimljiva pitanja, piše Glas Istre.

Bilo je to jedno od najiščekivanijih događanja na ovogodišnjim 9. Danima komunikacija, festivalu tržišnih komunikacija, stoga ne čudi što je dvorana praktički pucala po šavovima.

Hodnici, dvorane i terase hotela Lone već su prvog dana postali mjesta susreta, druženja i ispijanja kava međunarodne komunikacijske zajednice. Našlo se tu mnogo mladih kreativaca, komunikatora, dizajnera, novinara i stručnjaka za tržišne komunikacije. Bogat festivalski program još danas i sutra dovodi zanimljive svjetske i domaće predavače, a očekuje se da će se u ova tri dana okupiti više od dvije i pol tisuće sudionika.

Snowden je, između ostalog, govorio o (ne)povjerenju u institucije, važnoj ulozi medija u otkrivanju informacija, neiscrpnoj temi umjetnoj inteligenciji, a dotaknuo se i aktualnog ChatGPT-a. "Postoje li tajne koje je bolje ne izreći?" - jedno je od brojnih upita koji su interesirali publiku, a posebno ga je nasmijalo pitanje je li imao saznanje o tome što je bilo skriveno u zoni 51, vojnoj bazi u zapadnoj Nevadi u SAD-u, za koju se godinama vežu teorije zavjere o izvanzemaljcima, kao i još izravnije - postoje li vanzemaljci. Snowden je na to odgovorio da nikakvi podaci o tome do sada nisu iscurili iz jednostavnog razloga - jer ni ne postoje.

"Do 2013. smo mislili da je internet veliki tamni prostor - nismo ga razumjeli kao fizički predmet i da su naša računala povezana sa središnjim sustavom pomoću nekog signala koji i drugi mogu čuti. Tada su skupljali podatke, ali nisu mogli povezati sve baze, a danas će se saznati sve što se može saznati. Budućnost nosi bolje zakone o privatnosti, a tek kad budu jasne posljedice njihovih kršenja, pitanje privatnosti shvaćat će se ozbiljnije", poručio je Snowden nakon što je iz publike stigao upit o povezanosti privatnosti, marketinga i oglašavanja, te o tome što nam nosi budućnost u kontekstu ovih industrija.

Protiv Snowdena je 2013. u SAD-u pokrenut službeni kazneni progon zbog špijunaže, što je prikazano i u Oscarom nagrađenom dokumentarcu Citizenfour, te popularnom filmu Snowden.

Nekoliko se puta osvrnuo na činjenicu da kad prvi put upalimo mobitel i pristanemo na uvjete, na raspolaganju su im svi naši podaci, kako sada, tako i za pet godina. Iako neki smatraju da izbor postoji, kaže Snowden, on je samo prividno slobodan. Ne ulazeći u razloge, istaknuo je da bi neke stvari promijenio s današnjeg aspekta, nakon što je prošlo deset godina otkako je u javnost izašao s informacijama. Odgovarajući na jedno od pitanja, Snowden je naglasio da su ljudi ti koji imaju snagu i moć promjena, nije im potrebna vlast.

Tagovi: Edward Snowden, Dani komunikacije, internet, privatnost na internetu
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE