GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAP planira otpustiti 2.600 radnika u Njemačkoj

SAP planira otpustiti 2.600 radnika u Njemačkoj
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 20:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - Najveći europski proizvođač softvera SAP želi se u budućnosti više oslanjati na umjetnu inteligenciju – i opsežno se restrukturirati. Sada postoje naznake koliko bi Njemačka mogla biti pogođena.

Prema novinskom izvješću, proizvođač softvera SAP, sa sjedištem u jugozapadnoj Njemačkoj, trebao bi ukinuti 2600 radnih mjesta u Njemačkoj u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja. Glasnogovornik grupe u subotu nije komentirao konkretnu brojku koja je proizašla iz izvješća poslovnih novina "Handelsblatt". Do sada se govorilo samo o ukupno 8000 radnih mjesta pogođenih restrukturiranjem.

"SAP je u siječnju pokrenuo program restrukturiranja cijele kompanije kako bi se usredotočio na strateška područja rasta kao što je Business AI", rekao je glasnogovornik. AI je kratica za umjetnu inteligenciju. „Ovim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mjesta. Prema pogođenim zaposlenicima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe.” Postoji bliska suradnja sa socijalnim partnerima u pojedinim regijama. Većina pogođenih zaposlenika stoga će biti obaviještena u sljedećih nekoliko tjedana.

"Handelsblatt" se pozvao na internu e-poštu SAP-ovog europskog radničkog vijeća. Povjerenstvo stoga kritizira planiranu veliku obnovu kao mjeru koja prvenstveno želi smanjiti troškove.

U e-poruci se navodi da “uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neučinkovitosti”, pišu novine. Naziv programa “Transformacija sljedeće razine” eufemizam je za smanjenje radne snage.

Prema izvješću, radna mjesta bit će ukinuta iu drugim europskim zemljama. U području odgovornosti Europskog radničkog vijeća trebalo bi biti ukinuto oko 4.100 radnih mjesta.

Kako je najavio glasnogovornik SAP-a, najveći europski proizvođač softvera planira završiti cjelokupni proces restrukturiranja u cijelom svijetu do kraja prvog kvartala 2025. godine. "U isto vrijeme, nastavit ćemo ulagati u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenika."

Pompa oko umjetne inteligencije u softverskoj industriji potaknuta je prošle godine izlaskom dijaloškog sustava ChatGPT. Od tada sve softverske tvrtke žele dio velikog kolača kojem se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju.

Tagovi: sap, OTPUŠTANJA, REZOVI
PROČITAJ I OVO
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE