GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia ušla u zonu korekcije

Nvidia ušla u zonu korekcije
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 13:56
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Div za proizvodnju čipova Nvidia ušao je u "područje korekcije", s njegovim dionicama koje su sada pale za 10% u odnosu na recentni rekord.

Tvrtka koja proizvodi grafičke procesorske jedinice - ili GPU-ove - bila je ključni korisnik procvata umjetne inteligencije, što je potaknulo potražnju za njezinim čipovima.

Nvidia GPU-ovi se obično koriste za računalno intenzivne AI aplikacije, kao što je OpenAI ChatGPT AI chatbot. Njegovi poslužiteljski čipovi također su ključna komponenta podatkovnih centara.

Financijska izvedba tvrtke bila je loša u protekloj godini. Izvijestio je o skoku od 486% u ne-GAAP zaradi po razrijeđenoj dionici u prosinačkom kvartalu, navodeći veliku potražnju za čipovima, zahvaljujući popularnosti generativnih AI modela.

Međutim, dionice su bile pod pritiskom zadnja dva tjedna. Dionice su pale za 10% u odnosu na svoju posljednju najvišu razinu zatvaranja svih vremena od 950 USD po komadu, koju su dosegle 25. ožujka. Dionice su u utorak zatvorene na cijeni od 853,54 USD, što je pad od 2% tijekom sesije.

Nvidijine dionice pale su za manje od 1% u predtržišnom trgovanju u SAD-u u srijedu, piše CNBC.

Definicije o tome što čini tržišnu korekciju variraju, ali općenito se smatra trajnim padom od 10% ili više od najviših vrijednosti svih vremena.

Točan razlog pada nije odmah jasan. Ulagači bi mogli ostvariti dobit na dionicama, nakon divljeg porasta od više od 200% za dionice u posljednjih 12 mjeseci. A u utorak je konkurentski proizvođač čipova Intel predstavio novi AI čip nazvan Gaudi 3, namijenjen pokretanju velikih jezičnih modela - temeljne tehnologije iza generativnih AI alata kao što je OpenAI-jev ChatGPT.

Intel je rekao da je novi čip dvostruko energetski učinkovitiji od Nvidijinog H100 GPU-a - najnaprednije grafičke kartice američkog diva čipova - i može pokrenuti AI modele 1½ puta brže od ove tehnologije.

Analitičari D.A. Davidsona su u bilješci napisali da očekuju da će "smanjenje" veličine AI modela, uključujući alternative kao što su Mistralov Large model i Metin LLaMA sustav, s vremenom smanjiti potražnju za Nvidijinim dionicama.

“Iako bi NVDA (neutralno ocijenjena) trebala pružiti spektakularnu 2024. (a možda i u 2025.), i dalje vjerujemo da nedavni trendovi stvaraju značajan ciklički pad do 2026.,”  rekli su analitičari.

"Kombinacija modela koji se smanjuju, stabilnijeg rasta potražnje, ulaganja u hiperskalere koja sazrijevaju i većeg oslanjanja njihovih najvećih kupaca na vlastite čipove ne sluti na dobro za budućnost Nvidije."

Tagovi: nvidia, čipovi, huang, ai
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE