GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade

Njemačka loše pripremljena za kibernetičke napade
NESPREMNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka je loše pripremljena za obranu kibernetičkih napada velikih razmjera, rekao je šef savezne agencije za informacijsku sigurnost (BSI) u primjedbama objavljenim u nedjelju.

Nije bilo zajedničke ukupne procjene prijetnje niti struktura za koordinaciju odgovora.

Govoreći za berlinske novine Tagesspiegel, Claudia Plattner je rekla da savezna vlada i 16 država moraju koordinirati. "Ovo nam treba hitno. Ne možemo telefonirati 16 puta da saznamo što se gdje trenutno događa", rekla je.

"Što ćemo učiniti ako se, primjerice, u Hamburgu i Münchenu ugase svjetla u isto vrijeme zbog kibernetičkog napada, koji u najgorem slučaju proizlazi iz geopolitičkih napetosti?" upitala je.

Za rješavanje krize bila bi potrebna hitna akcija, a to je značilo da mora biti dostupno zajedničko izvješće o situaciji. Morale bi se pozvati jedinice za krizne situacije, a savezna vlada i države morale bi udružiti snage, rekla je.

"Mi danas nismo spremni na sve ovo. Ova međusobna koordinacija nije prakticirana. Ustav zabranjuje zajedničku bazu podataka", rekao je Plattner.

Voditelj BSI-ja pozvao je na davanje prioriteta kibernetičkoj sigurnosti, "prije nego što se dogodi neki veliki događaj i na primjer nerade bankomati".

Gledajući tri državna izbora u rujnu, Plattner je rekao da se BSI usredotočuje na dezinformacije.

"Na primjer, hakiraju se računi političara koji se natječu na izborima. Hakeri pokušavaju doći do informacija s ciljem da njihovim objavljivanjem naškode ugledu ljudi ili države", rekla je.

BSI je pokušavao spriječiti hakiranje tehničkim sredstvima. "Obučavamo uključene i dajemo im savjete o tome što učiniti kad se nešto dogodi i kako mogu kontrolirati stvari", rekla je. BSI je radio na brzom uklanjanju lažnih profila, dodala je.

I pozvala širu javnost "da ne vjeruje svemu što vam se podmeće".

Tagovi: CYBER NAPADI, CYBER SIGURNOST
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE