GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom

Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 14:04
Autor: SEEbiz
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.

Predsjednik Microsofta Brad Smith pridružit će se upravnom odboru G42. Ulaganje proširuje postojeće partnerstvo između dviju tvrtki, pri čemu Microsoft sada preuzima manjinski udio.

G42 će pokretati svoje AI aplikacije i usluge na usluzi Microsoft Azure u oblaku, kao i implementirati Microsoftove ponude u oblaku.

G42 upravlja podatkovnim centrima i prodaje AI aplikacije. Tvrtka je razvila veliki arapski jezični model pod nazivom Jais, koji će se nuditi putem Azurea.

Sam dogovor je vrlo neobičan. Komercijalno partnerstvo je "potkrijepljeno jamstvima vladama SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata kroz prvi obvezujući sporazum te vrste o primjeni najbolje prakse svjetske klase kako bi se osigurao siguran, pouzdan i odgovoran razvoj i implementacija umjetne inteligencije", prema Microsoft.

Čini se da su vlade SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata bile uvelike uključene u dogovor.

“Obje će tvrtke krenuti naprijed s obvezom poštivanja zakona i propisa o američkoj i međunarodnoj trgovini, sigurnosti, odgovornoj umjetnoj inteligenciji te poslovnom integritetu”, rekao je Microsoft.

"Rad na ovim temama reguliran je detaljnim Međuvladinim ugovorom o jamstvu između G42 i Microsofta koji je razvijen u bliskoj suradnji s vladama UAE i Sjedinjenih Američkih Država."

Predsjednik G42 Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahya također je savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE.

Uplitanje vlade dolazi nakon višemjesečnog ispitivanja G42 zbog njegovih veza s Kinom. U siječnju je zastupnik Predstavničkog doma Mike Gallagher, R-Wi., predsjednik američkog Odbora Komunističke partije Kine, pozvao Ministarstvo trgovine da "pomno ispita" G42 kako bi vidio treba li ga staviti na crnu listu za trgovinski izvoz.

Gallagher tvrdi da G42 održava odnose s kineskim tvrtkama na crnoj listi, kao što je Huawei, te da radi s kineskom vojskom i obavještajnim službama.

U siječnju je G42 "kategorički" odbacio optužbe.

“U području naprednih tehnologija slijedili smo komercijalnu strategiju od 2022. kako bismo se u potpunosti uskladili s našim američkim partnerima i ne surađivali s kineskim tvrtkama”, rekla je tada tvrtka.

Sam G42 je navodno ulagao u kineske tvrtke, uključujući vlasnika TikToka ByteDance.

Tagovi: microsoft, g42, ai, emirati, umjetna inteligencija, kina, brad smith, smith
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE