GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meta razvija vlastiti čip vezan uz umjetnu inteligenciju

Meta razvija vlastiti čip vezan uz umjetnu inteligenciju
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 19:17
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - U Meti, krovnoj kompaniji Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, najavljuju kako će njihove potrebe za računalnim resursima, vezanima za umjetnu inteligenciju, u narednom desetljeću "dramatično porasti".

Do toga će dovesti nastavak istraživanja te tehnologije, izrada novih AI aplikacija i iskustava u postojećim aplikacijama, ali ostvarivanje njihove (još uvijek) glavne misije – metaverzuma kao nove okosnice Interneta.

Za takav razvoj situacije moraju se početi pripremati već sada, pa najavljuju obnavljanje svoje tehnološke infrastrukture kroz tri inicijative, piše Bug.

MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) bit će nova obitelj poluvodičkih čipova, procesora specijaliziranih isključivo za primjenu u domeni umjetne inteligencije, pokretanje AI modela i izrađenih prema njihovim vlastitim specifikacijama. Bit će, kažu, moćniji i energetski efikasniji od klasičnih CPU-a, a uklopit će se u sustave danas pogonjene GPU-ima slične namjene.

Podatkovni centri nove generacije druga su okosnica Metine infrastrukture budućnosti, također prilagođeni za AI aplikacije i modele. Hardver ugrađen u njih omogućit će treniranje i izvođenje AI operacija uz visoke razine performansi, a uključivat će i vlastiti, također unutar kompanije razvijeni, čip za procesiranje videa.

Research SuperCluster (RSC) AI superračunalo treći je najavljeni dio ključne infrastrukture, pokrenut nedavno. Već sada smatraju da je riječ o jednom od najbržih AI superračunala u svijetu, a njegovih 16.000 GPU-ova omogućava pokretanje čak 2.000 sustava treniranja umjetne inteligencije istodobno.

U Meti smatraju da će ovim, potpuno prilagođenim, pristupom osigurati da im infrastruktura bude pripremljena za izazove budućnosti, u kojoj će vladati umjetna inteligencija i – kako se oni nadaju – virtualni svjetovi metaverzuma.

Tagovi: Meta Platforms, umjetna inteligencija, čipovi
PROČITAJ I OVO
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
ODLUKE
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
MIAMI - Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
SURADNJA
Algebra dovodi MIT Bootcamps u Hrvatsku
ZAGREB - Sveučilišta Algebra kreće u suradnju s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kroz organizaciju posebnog MIT Bootcamps programa koji će biti održan u lipnju na Algebrinom kampusu.
Nvidia potukla rekord Mete u jednodnevnom skoku tržišne vrijednosti
REKORDI
Nvidia potukla rekord Mete u jednodnevnom skoku tržišne vrijednosti
NEW YORK - Uspon tvrtke Nvidia Corp. na najvišu razinu svih vremena najveće je jednodnevno povećanje tržišne vrijednosti u povijesti, nadmašivši povijesni dobitak Meta Platforms Inc. ostvaren prije samo tri tjedna.
Reddit se prijavio za IPO, evo što pokazuju brojke
IPO
Reddit se prijavio za IPO, evo što pokazuju brojke
NEW YORK - Reddit je u četvrtak objavila svoju IPO prijavu prije planiranog debija na burzi u ožujku.
Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka
DIGITALNO DRUŠTVO
Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka
ZAGREB - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE