GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lažni TikTok računi širili dezinformacije o rusko-ukrajinskom ratu

Lažni TikTok računi širili dezinformacije o rusko-ukrajinskom ratu
FEJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 19:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Lažni TikTok računi proširili su dezinformacije o ruskom ratu u Ukrajini milijunima ljudi, pokazuju novi podaci kineskog diva društvenih medija.

bjave na stranici za razmjenu videa ciljale su ukrajinske i ruske korisnike, kao i mnoge diljem Europe, sa sadržajem osmišljenim da "umjetno pojačaju proruske priče" o ratu, navodi TikTok u izvješću objavljenom u srijedu.

Neki su računi fiktivno označeni kao novinske kuće.

Odvojena istraga BBC-ja objavljena u petak identificirala je 800 lažnih računa, za koje je rekao da ciljaju europske zemlje s lažnim tvrdnjama da su visoki ukrajinski dužnosnici i njihova rodbina kupili luksuzne automobile ili vile u inozemstvu nakon ruske invazije u veljači 2022.

Glasnogovornik TikToka rekao je za CNBC da je kompanija već počela istraživati račune prije istrage BBC-ja i da su svi identificirani lažni računi u međuvremenu uklonjeni.

"Stalno i nemilosrdno progonimo one koji žele utjecati na svoju zajednicu lažnim ponašanjem", dodali su u izjavi.

Većinom lažnih računa — oko 13.000 — koje je identificirao TikTok upravljalo se iz Rusije i guralo je ratnu propagandu Kremlja na lokalnim jezicima u Ukrajinu, Rusiju, Njemačku, Italiju, Tursku, Srbiju, Češku, Poljsku i Grčku.

Međutim, nizom identificiranih računa upravljano je iz Ukrajine i utvrđeno je da "umjetno pojačavaju narative s ciljem prikupljanja novca za ukrajinsku vojsku".

Kombinirani sljedbenici lažnih računa premašili su milijun, rekao je TikTok, iako videozapisi koji se dijele na platformi rutinski dolaze do milijunskih gledatelja.

Najnovije brojke pridodaju prethodnim izvješćima o lažnim proruskim računima koje je identificirao TikTok, dok pojačava svoje samoprijavljivanje usred međunarodnog pritiska na stranice društvenih medija da se suzbiju lažni korisnici i dezinformacije.

Dolazi tjedan dana nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo Rusiju za provođenje višegodišnje "kampanje zlonamjernih cyber aktivnosti" protiv političara, državnih službenika i novinara s ciljem potkopavanja britanske demokracije.

Tagovi: TikTok, DEZINFORMACIJE, UKRAJINA, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE