GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel cilja na 10 milijardi dolara subvencija

Intel cilja na 10 milijardi dolara subvencija
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 08:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bidenova administracija pregovara o dodjeli više od 10 milijardi dolara subvencija Intel Corp., rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem, što bi bila najveća nagrada dosad u okviru plana da se proizvodnja poluvodiča vrati na američko tlo.

Očekuje se da će Intelov paket nagrada uključivati i zajmove i izravne bespovratne potpore, prema ljudima koji su željeli ostati anonimni jer su razmatranja privatna. Naglasili su da su pregovori još u tijeku.

Ministarstvo trgovine i Intel odbili su komentirati.

Poticaji bi dolazili na temelju Zakona o čipovima i znanosti iz 2022. godine, kojim je izdvojeno 39 milijardi dolara izravnih bespovratnih sredstava, kao i zajmova i jamstava za zajmove u vrijednosti od 75 milijardi dolara kako bi se vodeće svjetske poluvodičke tvrtke natjerale da proizvode čipove u SAD-u nakon desetljeća proizvodnje u inozemstvu.

Intel je porastao čak 1,1% u kasnom trgovanju u petak nakon što je Bloomberg objavio vijest. Dionice su pale 13% ove godine do zatvaranja.

Tvrtke za proizvodnju čipsa uložile su više od 230 milijardi dolara u SAD otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, a cilj administracije je uspostaviti najmanje dva vrhunska proizvodna klastera do 2030.

Ministarstvo trgovine već je najavilo dvije manje potpore Chips Acta. Državna tajnica Gina Raimondo rekla je prošli tjedan da će se u sljedećih šest do 12 tjedana čuti "bubnjanje još većih najava".

Ranije: SAD ima za cilj najaviti velike potpore za tvornice čipsa do kraja ožujka

Intel je godinama dominirao industrijom čipova, ali je nedavno zaostao za azijskim rivalima Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Samsung Electronics Co., koji grade svoje američke pogone u Arizoni i Teksasu.

Tagovi: Intel, čipovi, Biden, subvencije
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE