GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i SAD potpisale sporazum o suzbijanju cyber kriminala

Hrvatska i SAD potpisale sporazum o suzbijanju cyber kriminala
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 14:30
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale su memorandum koji će osigurati kvalitetniju suradnju i razmjenu informacija u suzbijanju transnacionalnog kibernetičkog kriminala, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Memorandum o razumijevanju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Šibeniku ministar Ivan Malenica, glavna država odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i Amy Davison iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Malenica je kazao da memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju sustava monitoringa i procesuiranja kaznenih djela povezanih s kibernetičkim kriminalom, a ujedno je i potvrda partnerstva sa SAD-om.

"Transnacionalni kibernetički kriminal među najvećim je izazovima današnjice. Tehnologija se rapidno mijenja, a s time i struktura kriminala. Nužno je da države takve promjene prate u stopu i ulaze u trag kriminalu. Učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala bazira se na poznavanju strukture počinitelja kaznenih djela, praćenju trendova u IT sektoru i poduzimanju brzih i učinkovitih mjera. Potpisani memorandum novi je instrument za učinkovitiju borbu protiv kibernetičkog kriminala i osnaživanje kibernetičke sigurnosti unutar sustava domovinske sigurnosti", istaknuo je ministar Malenica, priopćilo je ministarstvo.

"Ovaj memorandum predstavlja snažnu predanost SAD-a suradnji s našim saveznicama na globalnoj razini, s ciljem poboljšanja kibernetičke sigurnosti i učinkovite borbe protiv kibernetičkog kriminala. Partnerstvo SAD-a s hrvatskim institucijama – policijom i Državnim odvjetništvom, kao i Ministarstvom pravosuđa i uprave je izvrsno. SAD prepoznaju ključnu ulogu Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala u jugoistočnoj Europi", izjavila je privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison, navode u priopćenju.

Međunarodna konferencija o borbi protiv kibernetičkog kriminala koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku okuplja vodeće stručnjake iz državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija iz SAD-a i zemalja jugoistočne Europe.

Tagovi: Sporazum o suzbijanju cyber kriminala
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
POPULARNOST
Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
LJUBLJANA - Plaćanja putem mobilnih aplikacija sve su popularnija među Slovencima, au odnosu na 2022. porasla su za tri puta, pokazalo je najnovije Masterindex istraživanje Mastercard Slovenija. Zabilježili su i velik porast kupnje putem interneta, pa tako gotovo trećina ispitanika kupuje online češće nego prethodne godine.
Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
Google okončao preuzimanje Photomatha
ZAGREB - Niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NAJAVE
Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NEW YORK - Financijska tehnološka tvrtka Stripe, koja posluje na području online plaćanja, najavila je novi program online i fizičkih kreditnih kartica u sklopu usluge "Stripe Issuing", koji je prvenstveno namijenjen tvrtkama.
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
RANGIRANJA
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
ZAGREB - Poznata analitička kuća IDC po drugi je puta proglasila Infobip globalnim liderom u pružanju usluga u CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu.
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
RJEŠENJE
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
SEATTLE - Američki internetski div Amazon pristao je platiti više od 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi o kršenju privatnosti zbog prikupljanja podataka glasovnim asistentom Alexa i zvonima s kamerom Ring.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE