GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google: Singapur ima vrlo visok potencijal da postane globalno središte umjetne inteligencije

Google: Singapur ima vrlo visok potencijal da postane globalno središte umjetne inteligencije
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 07:35
Autor: SEEbiz
SINGAPUR - Singapur ima "vrlo visok" potencijal kao globalno središte umjetne inteligencije - dijelom zahvaljujući okruženju koje potiče inovacije, rekao je izvršni direktor Google Clouda za CNBC.

"Kako bi umjetna inteligencija doista iskoristila svoj potencijal, potrebna su vam stvarno dobra javna i privatna partnerstva", izjavila je za CNBC Caroline Yap, direktorica globalnog poslovanja umjetne inteligencije i primijenjenog inženjeringa u Google Cloudu.

Yap je govorio na marginama Explore AI summita u siječnju, sastanka koji su organizirali Google Cloud i singapurska vlada kako bi se priznala najbolja generativna AI rješenja organizacija koje su sudjelovale u inicijativi "AI Trailblazers".

Inicijativu su prvi put u srpnju najavili singapursko Ministarstvo komunikacija i informacija, Digital Industry Singapore, Smart Nation i Digital Government Office te Google Cloud.

″... kada imate dobra javna i privatna partnerstva, stvarno možete početi ne samo poboljšavati slučajeve korištenja u javnom sektoru kao što su usluge građanima, već možete poticati okruženje za inovacije,” rekao je Yap.

Singapur je bio jedna od prvih zemalja s planom igre s umjetnom inteligencijom iu prosincu je pokrenuo Nacionalnu strategiju umjetne inteligencije 2.0 — ažuriranu verziju svojih planova za proširenje upotrebe umjetne inteligencije.

Kao dio inicijative AI trailblazers, postavljena su dva sandboxa kako bi se čak 100 organizacija u gradu-državi omogućilo pristup Google Cloudovim grafičkim procesorskim jedinicama visokih performansi, Vertex AI platformi, unaprijed obučenim generativnim AI modelima i niskim - alati za razvoj koda. To omogućuje izgradnju i testiranje vlastitih generativnih AI rješenja u kontroliranom i namjenskom okruženju temeljenom na oblaku.

Kroz zajedničko partnerstvo, 43 organizacije iz državnih i industrijskih sektora uspješno su izgradile vlastita generativna AI rješenja koristeći Googleov skup AI.

U isto vrijeme, koristi i Singapurcima u cjelini, "bilo kao potrošačima ovih tehnologija ili u gospodarstvu koje raste za ove vrste inovacija", rekao je Yap.

O tome jesu li druge vlade otvorene i surađujuće poput Singapura, Yap je rekao za CNBC, "neke jesu, neke nisu." Nije pojasnila o kojim se zemljama radi.

"Na mnogo načina, Singapur već posjeduje prave temelje potrebne za procvat kao globalno središte umjetne inteligencije", rekao je Kenddrick Chan, viši politički analitičar na Tony Blair Institute for Global Change.

“Vlada je pokrenula razne inicijative za umjetnu inteligenciju, poduprla lokalna istraživanja o umjetnoj inteligenciji i uključila tehnološke tvrtke iz privatnog sektora u konzultativne dijaloge u svom procesu donošenja politika.”

Centar za sigurnost i nove tehnologije rekao je da singapurska zvijezda "i dalje raste kao središte umjetne inteligencije" predstavljajući značajne mogućnosti za međunarodnu suradnju. Centar je think tank unutar Walsh School of Foreign Service Sveučilišta Georgetown.

"Inicijative kao što su ubrzano odobravanje patenata, poticanje privatnih ulaganja i rješavanje nedostatka talenata čine zemlju brzo rastućim globalnim središtem umjetne inteligencije", navodi CSET u izvješću iz ožujka.

“Također se na nacionalnoj razini razmišlja o pitanjima etike i upravljanja umjetnom inteligencijom. Sve ovo pomaže pozicionirati Singapur kao ključnog igrača u globalnom krajoliku umjetne inteligencije,” rekao je Chan.

Dodao je kako pred Singapurom stoje "neki izazovi", kao što je oštra konkurencija za vrhunske AI talente iz drugih središta.

Tagovi: Google, Singapur, AI, tehnologija, cloud
PROČITAJ I OVO
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
KOMUNIKACIJE
Hutisti oštetili kabelske veze Azije s Afrikom i Europom, isključena komunikacija
TEL AVIV - Četiri podvodna komunikacijska kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz pogona posljednjih mjeseci, vjerojatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Hutista koje podržava Iran, navodi se izvještaju izraelske novinske stranice Globes.
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
NOVITETI
Google predstavio Gemini u aplikaciji Messages
SAN FRANCISCO - Google je najavio ažuriranja za Android, uključujući integraciju AI chatbota Gemini u aplikaciju Messages, kao i AI-pokretano sažimanje teksta tijekom vožnje.
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
PREDVIĐANJA
Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
ANALIZA - Potrošnja na umjetnu inteligenciju uzrokovala je skok cijene Nvidijine dionice jer ulagači uzimaju u obzir sve veću potražnju za njezinim poluvodičkim čipovima.
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
ČIP
Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
SEUL - Samsung Electronics je u utorak priopćio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
INVESTICIJE
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
REDMOND - Microsoft je u ponedjeljak najavio novo partnerstvo s francuskim start-upom Mistral AI – europskim odgovorom na proizvođač ChatGPT OpenAI – dok američki tehnološki div nastoji proširiti svoj utjecaj u industriji umjetne inteligencije koja se brzo razvija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE