GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google predstavio ažurirani AI čip

Google predstavio ažurirani AI čip
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 18:48
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Google je u utorak otkrio pojedinosti o novoj verziji svojih čipova za umjetnu inteligenciju podatkovnog centra i najavio središnji procesor temeljen na Armu.

Googleove jedinice za obradu tenzora (TPU) jedna su od rijetkih održivih alternativa naprednim AI čipovima koje proizvodi Nvidia, iako im programeri mogu pristupiti samo putem Googleove Cloud Platforme, a ne izravno ih kupiti.

Google planira ponuditi središnju procesorsku jedinicu (CPU) temeljenu na Armu pod nazivom Axion putem Google Clouda. Tvrtka je rekla da ima superiorne performanse u odnosu na x86 čipove i Arm čipove opće namjene u oblaku.

"Olakšavamo klijentima da svoja postojeća radna opterećenja prenesu u Arm", rekao je Mark Lohmeyer, potpredsjednik Google Clouda i generalni direktor računalne infrastrukture i infrastrukture strojnog učenja.

"Axion je izgrađen na otvorenim temeljima, ali korisnici koji koriste Arm bilo gdje mogu lako usvojiti Axion bez ponovnog projektiranja ili ponovnog pisanja svojih aplikacija."

Rivalski operateri oblaka kao što su Amazon.com i Microsoft izgradili su Arm CPU-e kao način razlikovanja računalnih usluga koje nude. Google je napravio druge prilagođene čipove za YouTube, AI i svoje pametne telefone, ali nije napravio CPU.

Broadcom je sklopio partnerstvo s Googleom na prethodnim generacijama TPU čipova. Google je odbio komentirati je li koristio dizajnerskog partnera za Axion i Broadcomov angažman s TPU v5p.

Podružnica Alphabeta rekla je da je novi TPU v5p čip napravljen za rad u grupama od 8.960 čipova i može postići dvostruko veću izvedbu od prethodne generacije TPU-a. Kako bi osigurao optimalan rad kapsule, Google koristi hlađenje tekućinom.

Axion čip nudi 30% bolju izvedbu od Arm čipova opće namjene i 50% bolju izvedbu od trenutne generacije x86 čipova koje proizvode Intel i Advanced Micro Devices.

Axion se koristi u nekoliko Googleovih usluga kao što su njegovi YouTube oglasi u Google Cloudu. Tvrtka planira proširiti takve upotrebe i učiniti ih dostupnima javnosti "kasnije ove godine". TPU v5p općenito je dostupan putem Googleovog oblaka u utorak.

Tagovi: google, ai čip, nvidia, axion, čipovi
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE